Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjednica hns-a

Čović poslao poruku SDA: Sami su sebe stavili na margine političkog života

11.Zasjedanje HNS-a BiH
MOSTAR, 4. veljače (FENA) – U tijeku je zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. (Foto FENA/Mario Obrdalj)

Kazavši da su im prioritet izmjene Izbornog zakona, Čović je naveo kako bi se do sada to završilo da se ispoštovao Mostarski sporazum

Lider HDZ-a Dragan Čović obratio se danas prisutnima na sjednici Hrvatskog narodnog sabora sumirajući rezultate prošlih izbora, probleme na čijim rješenjima rade, ali i uputio poruku nekadašnjem koalicionom partneru SDA bez spominjanja imena ove političke partije.

Kazavši da su im prioritet izmjene Izbornog zakona, Čović je naveo kako bi se do sada to završilo da se ispoštovao Mostarski sporazum.

“Kolege koje su ga s nama potpisali na političkoj sceni unutar BiH, Bošnjacima, pokazali su u izbornoj kampanji kako su se odnosili u tom i šta im je bila taktika i strategija. Samim time, sebe su doveli u poziciju margine političkog života u BiH”, rekao je Čović.

Govoreći o “legitimnom predstavljanju”, Čović je rekao kako je tu bilo mnogo špekulacija, ali i najavio da bi se vlast u FBiH mogla uspostaviti tokom ovog mjeseca.

“Želimo da s druga dva politička naroda kroz legitimno predstavljanje gradimo izvršnu i zakonodavnu vlast. Praktičan primjer je uspostava Vijeća ministara. To treba realizovati i na nivou FBiH. Nikada prije nismo uspjeli uspostaviti vlast. Siguran sam da ćemo tokom februara završiti uspostavu vlasti i na razini FBiH”, kazao je Čović te obrazložio “legitimno predstavljanje”:

“Nijedan Bošnjak u nijednoj instituciji zastupničkog ili doma naroda nije biran glasovima drugog naroda do Bošnjaka. Jednako tako i srpski narod. Jedino još uvijek hrvatskom narodu u samo 4-5 županija nam predstavnike doma naroda biraju glasovima Bošnjaka. To ćemo promijeniti”, rekao je Čović.

Istakao je kako “vjeruje da će biti dovoljno mudrosti na političkoj sceni da FBiH daju poseban zamah”, prenosi N1.

O Vladi FBiH

Čović je prije zasjedanja HNS-a izjavio kako će mandatar za sastavljanje nove federalne vlade biti imenovan do kraja iduće sedmice, a da će nova vlada biti imenovana u roku od 15 dana.

– Sve ono što zajedno radimo zadnjih nekoliko godina danas ćemo utkati u naše zasjedanje, našu deklaraciju, dokumente koje ćemo donijeti. Suštinska poruka je zajedništvo hrvatskog naroda, naš europski put, osigurati stabilnost i mir u BiH, euroatlantsku perspektivu BiH. Naravno, da imamo svoju ustavnu jednakopravnosti i legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti kada je u pitanju hrvatski narod kao konstitutivni narod – kazao je Čović.

Komentirajući proces uspostave vlasti prvi čovjek HNS-a kazao je kako se ta priča nastavlja sukladno potpisanom međustranačkom sporazumu te da nakon imenovanja Vijeća ministara BiH slijedi uspostava vladajuće većine u Federaciji BiH.