Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik HNS-a

Čović: Šaljemo posebnu poruku za BiH i Hrvate

dragan covic – hns

“Na isti način gledamo na svaki dio BiH. Svi građani hravatske nacionalnosti imaće isti tretman kada je u pitanju HNS”, rekao je Čović

U Mostaru je počelo zasjedanje 8. Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo i usvojena deklaracija, koja će biti obavezujuća za svih 14 političkih subjekata koji djeluju u HNS-u.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je uoči zasjedanja da se ovim saborom šalje posebna poruku za BiH i Hrvate.

“Izgradnjom institucija HNS-a od 2000. do danas smo na zavidnom nivou organizovanja koje daje rezultate kada je u pitanju jedinstvo hrvatskog naroda i borba za opšte interese u evropskoj BiH u kojoj će tri naroda biti konstitutivna i predstavljena preko legitimnih predstavnika”, rekao je Čović.

On je naveo da deklaracija, koju će usvojiti HNS, obuhvata sve segmente života kroz sedam tačaka, a to je unutrašnji plan u BiH, vođenje spoljne politike, predstavljanje BiH u euroatlatskim integracijama.

“Deklaracija šalje posebnu poruku kada je u pitanju hrvatski narod u BiH. Vjerujem da će ono što smo napisali biti podsticajno za partnerski odnos sa prijateljima iz bošnjačkog i srpskog naroda i sve one koji vode politiku u interesu evropske BiH”, rekao je Čović.

On je naveo da će HNS poštovati ustavno uređenje BiH, te da je svaki pokušaj vaninstitucionalnog djelovanja za njih neprihvatljiv.

“Na isti način gledamo na svaki dio BiH. Svi građani hravatske nacionalnosti imaće isti tretman kada je u pitanju HNS”, dodao je Čović.

“Nećemo pasti u zamku stavljanja ni na jednu stranu, ali ćemo reći da nećemo dozvoliti da niko bira u ime nas”, rekao je Čović.

On je naveo da HNS šalje poruku onima koji računaju da u BiH ima 30 odsto Hrvata, da imaju više nego što im pripada, da u FBiH imaju previše, da će hrvatski narod preživjeti politički i izboriti se za ravnopravnost.

Čović je podsjetio na izjavu predstavnika međunarodne zajednice koji je kardinalu Vinku Puljiću prenio poruku za Hrvate da se asimiliraju ili da idu, te ocijenio da je to bila namjera za Hrvate u BiH.

“Nisu nas 2000. uspjeli eliminisati kao politički narod. Plan je bio da 2019. dočekamo kao nacionalna manjina. Hrvati će kroz HNS preživjeti i izboriće se za jednakopravnost i evropsku BiH”, istakao je Čović.

On je izjavio da se protiv Hrvata godinama vodio specijalni rat, a oblici specijalnog rata bili su u kriminalizaciji svega što je hrvatsko.

Saboru prisustvuje 475 izaslanika iz 14 političkih stranaka, a prisutni su i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora.