Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski narodni sabor

Čovićev HNS: Schmidt je podlegao ratnohuškačkom pritisku bošnjačko-muslimanskih prvaka

U Mostaru je održano 9. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH
04.06.2021.,Mostar - Odrzano je deveto zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine . Dragan Covic, rPhoto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Iz HNS-a su osudili nezapamćenu količinu mržnje, pozive na nasilje i ratnu retoriku koju su ovih dana svi čuli od predstavnika bošnjačkih političkih stranaka, a koje su ujedno i organizatori prosvjeda u Sarajevu

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH izrazio je zabrinutost zbog propuštene prilike za osiguranje demokratskog izbornog procesa te navodi kako se razmjeri političke krize nakon izbora mogu samo naslućivati.

“HNS izražava zabrinutost zbog podlijeganja Ureda visokoga predstavnika (OHR) nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku i pozivima predstavnika bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje. OHR je imao priliku da uz nametnute odluke oko financiranja izbora u potpunosti provedu Odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić stavljajući van snage neustavne odluke ranijih predstavnika OHR-a i u vremenu izbora doprinese konsolidaciji međunacionalnih odnosa”, stoji u priopćenju HNS-a BiH.

Ističu “kako je nakon svih otvorenih napada i necivilizacijskog govora mržnje, jasno da institucije OHR-a ne mogu obavljati svoju osnovu dužnost u okruženju zasnovanom na militantnoj unitarističkoj logici i ratno nastrojenom okruženju.”

Iz HNS-a su osudili nezapamćenu količinu mržnje, pozive na nasilje i ratnu retoriku koju su ovih dana svi čuli od predstavnika bošnjačkih političkih stranaka, a koje su ujedno i organizatori prosvjeda u Sarajevu.

HNS smatra neprihvatljivim zaglušujuću šutnju međunarodnih organizacija i predstavnika prisutnih u BiH na prijetnje upućene cijelom hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima.

HNS će svoja daljnja stajališta utvrditi na izvanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća, navodi se u priopćenju.