BiH

Milano

Crnadak na sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a

06/12/2018

U obraćanju ministrima vanjskih poslova zemalja članica OSCE-a, ministar Crnadak je istaknuo da je i ova godina u svijetu obilježena oružanim sukobima, političkim tenzijama, ekstremizmom, terorizmom, migracijama, cyber prijetnjama i organiziranim kriminalom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je na poziv predsjedatelja Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE), talijanskog ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Enza Moavera Milanesija, učestvovao na 25. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a, koji se danas i sutra održava u Milanu, javlja Fena.

Ministar Crnadak je danas prisustvovao otvaranju sastanka na kojem je glavni tajnik OSCE-a Thomas Greminger podnio godišnji izvještaj. Ministar je potom održao govor na plenarnom ministarskom zasjedanju.

U obraćanju ministrima vanjskih poslova zemalja članica OSCE-a, ministar Crnadak je istaknuo da je i ova godina u svijetu obilježena oružanim sukobima, političkim tenzijama, ekstremizmom, terorizmom, migracijama, cyber prijetnjama i organiziranim kriminalom koji narušavaju društveni i gospodarski napredak i razvoj, te da zbog toga, OSCE ima obavezu da nastavi biti važna platforma za rješavanje i raspravu o navedenim izazovima.

Crnadak je istaknuo da se o sigurnosti u BiH i regiji ne može govoriti bez spominjanja problema migracija. Oko 22 hiljade izbjeglica, tražitelja azila i migranata stiglo je u Bosnu i Hercegovinu 2018. godine, od čega oko 4.000 ljudi trenutno traži humanitarnu pomoć, što stvara teške terete za kapacitete u BiH.

Zahvaljujući financijskim sredstvima EU-a, većina osoba je zbrinuta i smještena u objekte, no potrebna je dodatna pomoć i smještaj. Ministar je pozdravio napore talijanskog predsjedanja OSCE-om da temu suradnje na rješavanju problema migranata u mediteranskoj regiji stavi u fokus svog jednogodišnjeg predsjedanja.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina veliki značaj pridaje unapređenju suradnje sa svojim susjedima, osobito na zajedničkom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i dodao da će BiH nastavit dijalog i suradnju s OSCE-om i svim njezinim državama članicama.

Tokom konferencije u Milanu, ministar Crnadak održat će sutra, sastanak sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija Harlemom Desirom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.