Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak pozvao EU da izvrši pritisak na Prištinu za ukidanje taksi

Poznanj Family photo

Šef bh. diplomatije pozvao je zemlje EU, učesnice Berlinskog procesa, da izvrše dodatni pritisak na Prištinu da ukine stopostotne carine za BiH i Srbiju

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je danas u obraćanju učesnicima Šestog samita Berlinskog procesa i zapadnobalkanske šestorke koji se održava u poljskom Poznanju da ovaj proces ima pozitivne efekte na saradnju u regionu i jačanje dijaloga, javlja Fena.

Govoreći o viziji za narednih pet godina, ministar je izrazio očekivanje da će se nastaviti s jačanjem infrastrukturnog i investicionog povezivanja u regionu i da će biti što više pozitivnih efekata na život građana, poput nedavnog smanjenja cijena rominga između EU i zapadnog Balkana.

Što se tiče BiH, ministar je naglasio da je najvažnije što prije uspostaviti sistem vladavine prava, institucije učiniti nezavisnim i ojačati međusobno povjerenje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Govoreći o očekivanjima od Evropske unije, ministar je kazao da će EU najviše pomoći BiH ukoliko bude odlučnije insistirala da se poštuju demokratski standardi i da se provede 14 preporuka i mišljenja Evropske komisije za BiH.

Također je potrebno, naglasio je ministar Crnadak, da Evropska unija ukaže, što do sada nije bio slučaj, na sve pojedince, partije i pojave koje djeluju antievropski i antidemokratski.

Govoreći o budućnosti zapadnog Balkana u EU, ministar je pozvao zemlje članice EU da je ne dovode u pitanje, jer takve izjave štete demokratskim procesima, dodajući da su takve izjave štetan produkt i za EU, jer podstiču neke druge svjetske političke aktere koji žele uticaj na Balkanu.

Šef bh. diplomatije pozvao je zemlje EU, učesnice Berlinskog procesa, da izvrše dodatni pritisak na Prištinu da ukine stopostotne carine za BiH i Srbiju.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje s ciljem jačanja veza između zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, kao i jačanje ekonomske saradnje unutar zapadnog Balkana.

U Berlinskom procesu uz WB6 učestvuju predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i zemalja članica EU Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, te Evropske komisije i Evropske služba za vanjsko djelovanje.