BiH

"tamo samo troše"

Glasnović u Saboru: Aluminij je ogledalo države, BiH je paradajz republika

04/07/2019

Tamo funkcionira samo potrošnja, 50 posto BDP-a troši se na državni aparat, Bosna i Hercegovina ima najgore poslovno okruženje u ovom dijelu Evrope

Saborski zastupnik Željko Glasnović (NHR) upozorio je u četvrtak kako je mostarski Aluminij pred gašenjem i kako bi bez posla moglo ostati oko 900 radnika.

– Ako se zaustavi proizvodnja, što će biti s 900 radnika?, pitao je zastupnik u saborskom vremenu rezervisanom za slobodne teme napominjući da u kompaniji 12 posto dionica drži Hrvatska, prenosi Hina.

– Može se naći novi vlasnik, vremena nema, rekao je Glasanović, te podsjetio kako je šibenski TLM, koji ovisi o Aluminiju, uspješno riješio stečaj, ima novog vlasnika, a spašeno je gotovo 500 radnih mjesta.

– Aluminij je ogledalo države koja ne funkcionira, to je paradajz republika, ustvrdio je Glasnović nabrajajući brojne izazove s kojima se susreće BiH.

– Tamo funkcionira samo potrošnja, 50 posto BDP-a troši se na državni aparat, Bosna i Hercegovina ima najgore poslovno okruženje u ovom dijelu Evrope, tamo su heroji privatnici koji mogu raditi u tom poslovnom okruženju, ustvrdio je.

Izlaz vidi u ubrzavanju europskih integracija, članstvu Bosne i Hercegovine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, otvaranju radnih mjesta. Čemu ulaganje u infrastrukturne projekte ako ljudi nemaju posla, svi će otići, upozorio je.

– Treba se brinuti o kulturi, no, ni burek ni tepisi ni gange ni gusle neće spasiti Bosnu i Hercegovinu, ako država nije funkcionalna, poručio je Glasnović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.