Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Pravna bitka u slučaju Radovana Karadžića će se nastaviti

crnadak

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) izjavio je Feni da je, nakon današnje presude Radovanu Karadžiću, očigledno da će se pravna bitka u okviru ovog slučaja nastaviti.

Odbrana je, podsjeća, najavila nastavak pravne borbe i žalbu na izrečenu odluku Haškog tribunala Karadžiću, koju “zato i treba u pravnom smislu shvatiti kao prvostepenu”.

Posebno je podvukao da u BiH, nakon današnje presude Karadžiću, bez obzira kakva će biti nakon drugostepenog postupka, ne može biti nikakvih promjena u smislu unutrašnjeg uređenja ili bilo kakvih promjena odnosa unutar BiH.

– Danas je jasno svima, a onima koji sumnjaju, treba poručiti da nikakav napad i udar na RS ne može da se desi nakon današnje presude. Ova individualna presuda i pravna stvar koja se dešavala vezano za čitav ovaj slučaj ne može uticati na RS i zato gužva koja se posljednjih dana digla ili pripremala u iščekivanju presude, mislim da nije dala niti može dati nekakve rezultate – naglasio je Crnadak.

Očekuje da svi u BiH u narednom periodu budu okrenuti svojim poslovima i budućnosti, kako bi se što više uradilo za bolji život, poštujući Ustav BiH.

– Moj apel je da se ova presuda ne prebacuje s terena individualne odgovornosti na teren pokušaja izmjene odnosa, a posebno ne izmjene pozicije RS-a unutar BiH – zaključio je Igor Crnadak u izjavi Feni.

Bivši predsjednik RS-a i vrhovni komandant Vojske RS-a Radovan Karadžić danas je u Haškom sudu osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora za ratne zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine.