BiH

Sarajevo

Crnadak primio u nastupnu posjetu novu šeficu Misije OSCE u BiH ambasadoricu Kathleen Kavalec

03/10/2019

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama, reformskim procesima, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona te slobodi medija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 03. oktobra 2019. godine u nastupnu posjetu šefa Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH ambasadoricu Kathleen Kavalec.

Tom prilikom ministar Crnadak je čestitao ambasadorici Kavalec na imenovanju na poziciju šefa Misije OSCE-a u BiH i poželio joj uspjeh u daljnjem radu. Zahvalio se na dugogodišnjoj podršci koju Misija OSCE-a u BiH pruža značajnom broju projekata u našoj zemlji.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama, reformskim procesima, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona te slobodi medija.

Ministar Crnadak je naglasio kako je potrebno što prije izmijeniti Izborni zakon BIH u dijelu izbornog procesa na koji ukazao Ured OSCE za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u izvještaju o održanim Općim izborima u BiH 2018. godine, kako bi se u budućnosti onemogućile neregularnosti zabilježene tokom Općih izbora prošle godine i ispoštovala izborna volja građana. Upozorio je da se u BiH tokom izbornog procesa više ne smije desiti da birači budu izloženi zastrašivanjima, ucjenama i prijetnjama, kao i da javni RTV servis bude u funkciji političara ili političke stranke, što je navedeno u izvještaju ODIHR.

Šef Misije OSCE-a Kavalec je istakla tokom susreta da postoji mnogo programa i aktivnosti koje OSCE nastavlja provoditi u BiH u mnogim oblastima, kao što su vladavina prava, ljudska prava, obrazovanje, sigurnost i saradnja, kako bi pomogli našoj zemlji u reformskim procesima.

Sagovornici su se složili da neformiranje vlasti predstavlja prepreku za sve reforme koje BiH treba implementirati na putu ka evropskim integracijama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.