Crnadak za izbore 2018. najavio isti “recept” kao i 2014.

igor crnadak 1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak uvjeren je da će se nakon izbora u Srbiji, bez obzira na rezultate, nastaviti razvijati odnosi dvije zemlje, ali i snažne veze između RS-a i Srbije.

Izrazio je nadu da će Srbija, na predsjedničkim izborima, koji će biti održani u nedjelju, još jednom pokazati svoj demokratski kapacitet.

– Drago mi je što su institucije BiH uradile sve što je bilo potrebno da bi državljani Srbije mogli i ovdje da glasaju – rekao je Crnadak u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Crnadak se osvrnuo na uskraćivanje podrške od strane Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usvajanju deklaracije o zaštiti Dejtonskog sporazuma i ubrzanom putu ka EU u Narodnoj skupštini RS-a.

“SNSD je pokazao da im je važniji njihov interes i dnevno-politički poen, nego suština”, ocijenio je Crnadak.

Ne smatra da je SNSD imao lošu namjeru, ali napominje da je ta stranka s Prudskim sporazumom, zalaganjem za treći entitet, a sada i današnjim ponašanjem u Narodnoj skupštini RS-a, pokazala “da ne vodi računa o interesima RS-a, kao što bi to trebalo da se radi”.

Kada je u pitanju najava iz SNSD-a da u Parlamentu BiH neće glasati za izmjene zakona o akcizama, Crnadak je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da će se 5. aprila vidjeti kako će ko glasati.

– Činjenica je da SNSD dvije godine ne može da podnese što nije u Vijeću ministara BiH. PDP i Savez za promjene čvrsto brane pozicije RS-a i po pitanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, reformi, Danu RS-a, rezluciji o Srebrenici…RS je na nivou BiH potpuno stabilna – rekao je on.

Najavio je da će Savez za promjene imati zajedničke kandidate za predsjendika RS-a i člana Predsjedništva BiH iz RS, a o imenima će se razgovarati.

– Mislim da je recept iz 2014. godine dobar, a to znači da kandidati za te dvije funkcije da budu iz dvije različite stranke ovog bloka. Mislim da će i ovaj put tako biti – dodao je Crnadak.

Potvrdio je da predstavnici PDP-a vode razgovore i s drugim partijama i pojedincima o zajedničkom djelovanju, a neki od rezultatata tih pregovora bit će, kaže, uskoro objavljeni.

Kritikovao je stanje u Banjoj Luci, ističući da gradonačelnik Igor Radojičić, kao ni njegovi prethodnici iz SNSD-a ništa konkretno nije uradio.

– Dva glavna uspjeha za 100 dana vlasti Radojičića su dvije najave, da će reprogramirati stare dugove koje napravio SNSD i druga da će se Banjalučani grijati na drva. To nije dovoljno i nastavit ćemo snažnu političku borbu u Banjoj Luci – dodao je potpredsjednik PDP-a.