Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: Narodna skupština RS-a poštuje Ustavni sud BiH

BiH

cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH, Skupština RS-a pokazala da poštuje ovaj organ i da koristi sva legalna sredstva za dokazivanje pravne valjanosti svojih akata.

Vjerujući u načelo vladavine prava, očekuje da Ustavni sud BiH na sjednici najavljenoj za 17. septembar, uvaži argumente iznesene u zahtjevu za preispitivanje Odluke o Danu RS-a koji je podnio entitetski parlament.

-Stavljanjem van snage Odluke kojom osporava Dan RS-a, Ustavni sud BiH pokazao bi da je odgovoran organ koji je spreman za iznalaženje rješenja i smirivanje političkih tenzija koje je upravo prouzrokovao donošenjem političke odluke kojom je osporio normu koje nema u Zakonu o praznicima RS-a, istakao je Čubrilović, a saopćeno iz Narodne skupštine.

Dodao je da entitetski parlament “obavezan da provede svoju odluku o održavanju referenduma o 9. januaru, Danu RS-a, koja je donesena jednoglasno, u skladu s Ustavom i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi”.

-Naglašavam da referendum o Danu RS-a ni na koji način ne derogira Odluku Ustavnog suda BiH. Narodna skupština posvećena je poštivanju Ustava i zakona i svih legalnih i legitimnih organa i institucija. Također, referendum koji se odnosi na praznik RS-a ni na koji način ne ugrožava ustavnopravni okvir države, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine – rekao je Čubrilović.

Pojasnio je da ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implemetaciju mira u BiH (PIC), kao argument za svoju tezu da je „Narodna skupština RS više puta osporavala nadležnost državnih pravosudnih institucija“, navode riječi iz obrazloženja Odluke o referendumu, iako, tvrdi, obrazloženje nema nikakvu pravnu snagu.

-Jedino važna je odluka objavljena u „Službenom glasniku Republike Srpske“ jer obrazloženje predlagača zakona ili odluke ne može da proizvodi bilo kakvo pravno dejstvo, naglasio je predsjednik Narodne skupštine.