Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: Nisam izdao naredbu za ulazak policije u NSRS 13. septembra

nsrs opozicija 3

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović nije izdao naredbu za ulazak policije u entitetski parlament, 13. septembra, ove godine.

U odgovoru Čubrilovića na pitanja šefova klubova poslanika SDS-SRS RS, PDP-a i NDP-a, navodi se da se posebne mjere osiguranja, njihov obim i način, vrše u skladu sa zakonom, sigurnosnom procjenom i pravilima službe.

-Zbog toga za sve informacije o navedenim mjerama i aktivnostima obratite se Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a – navodi se u Čubrilovićevom odgovoru.

Dodaje i da su se 13. septembra u Narodnoj skupštini nalazili pripadnici MUP-a, kao što to čine prilikom svakog održavanja zasjedanja, a u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, te odgovarajućim uredbama.

Prilikom osiguranja održavanja 21. sjednice, pripadnici policije koji su se nalazili u zgradi Narodne skupštine nisu nosili duge cijevi i bili su opremljeni u skladu s pravilima službe.

-Skupština ne raspolaže podacima o broju, sastavu i strukturi policijskih službenika i njihovih starješina, kao i o njihovoj pripadnosti organizacionim jedinicima i njihovoj lokaciji u objektu i izvan objekta – navodi se u odgovoru.

Nedeljko Čubrilović

Čubrilović je, kako se navodi u odgovoru, prekinuo sjednicu nakon što je jedan broj poslanika napustio svoja mjesta i popeo se za radni sto Predsjedništva onemogućavajući rad Narodne skupštine.

U skladu s Poslovnikom, poslanicima koji su onemogućavali nastavak sjednice izrekao je mjeru udaljenja, a imena udaljenih pročitao je u nastavku sjednice u maloj sali, budući da je rad u sali za plenarane sjednice bio fizički onemogućen.

Redovna sjednica je, s natpolovičnom većinom od 52 narodna poslanika, nastavljena u maloj sali Narodne skupštine.

-Predsjednik Narodne skupštine nije vršio sigurnosnu procjenu i nije tražio intervenciju policije, budući da je zakonska obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova da omogući nesmetano funkcionisanje državnih organa što su činili, dodaje se u odgovoru.