Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: Zakon o popisu neće biti razmatran prije ljetne pauze

nedeljko-cubrilovic

Zakon o popisu u Republici Srpskoj (RS), čije usvajanje najavljuju srpski predstavnici vlasti RS-a, nije realno da bude usvojen prije ljetne pauze u entitetskom parlamentu.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je danas novinarima u Banjoj Luci da nema nagovještaja da će se taj zakon naći na jednoj od sjednica prije ljetne pauze, jer, kako je kazao, nije ni realno očekivati da zakon bude pripremljen u tako kratkom vremenskom roku.

Nakon posebnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a, 21.juna, usvojeni su zaključci u kojima se, između ostalog, ne priznaju rezultati popisa stanovništva u BiH te traži da Vlada RS-a predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova RS-a, kako bi Zavod za statistiku mogao objaviti rezultate popisa u RS-u.

Čubrilović je i danas ponovio da njegova stranka, DNS, ne prihvata niti će prihvatiti „netačne i neregularne rezultate popisa stanovništva u BiH”.

Razlog je, kaže, to što je odluka direktora Agencije za statistiku BiH o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe, “donesena preglasavanjem”.

– Objavljeni rezultati popisa u BiH su dobijeni tako što su ‘sabrane kruške i jabuke’, što znači da je 200.000 stanovnika navedeno da živi u BiH, iako već godinama nisu stalni stanovnici – kazao je on.

Tvrdi da „nema opstanka za BiH, ukoliko jedan od tri konstitutivna naroda želi da uradi majorizaciju nad drugim”.

-Ukoliko istinski želimo da gradimo zajedničku budućnost, moramo poštovati osnovne principe – istinu, pravičnost i ravnopravnost – zaključio je predsjednik entitetskog parlamenta.