Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: RS će trajno obilježavati 9. januar kao dan entiteta

BiH

nedeljko-cubrilovic

Republika Srpska (RS) kao trajna ustavna i politička kategorija, sa statusom državotvorne jednice u Bosni i Hercegovini, ne može i nikada neće ukinuti 9. januar kao Dan RS-a i ona će ga trajno obilježavati – tvrdi predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović.

U vezi osporavanja prava RS-a da, kako ističe, postupa u skladu s odlukom Narodne skupštine o održavanju referenduma o danu entiteta, naglašava da “nedvosmisleno postoji pravna osnova, i ustavna i zakonska, za organizovanje i održavanje republičkog referenduma, zakazanog za 25. septembar ove godine“.

– Neosporno uporište za održavanje referenduma je u članu 70. i 77. Ustava RS-a i u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi. Očuvanje i zaštita prava, ustavnih i zakonskih ovlašćenja RS-a, najdirektnije je zasnovano na međunarodnom i unutrašnjem pravu, imajući ustavnu i zakonsku osnovu i političku opravdanost održavanja referenduma – navodi Čubrilović u pisanoj izjavi.

Referendum o Danu RS-a, kako dodaje, ni na koji način ne derogira Odluku Ustavnog suda BiH. Taj sud je kao neustavan ocijenio 9. januara Dan RS-a.

-Referendum se koristi kao jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja i provjere političke volje građana, bez nacionalne pripadnosti i diskriminacije. On ne ugrožava ustavnopravni okvir države i društva, niti integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine – dodaje Čubrilović.

Činjenica je, kaže, “da sve prisutnija osporavanja prava RS-a od političkih lidera bošnjačkog naroda, ne vode stabilizaciji i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini“.

-Takav odnos je direktno osporavanje legaliteta i legitimiteta i RS-a i prava održavanja referenduma o Danu RS. Osporavanje prava na referendum zlonamjerno je motivisano i produkuje krizu, stvara strah, međunacionalno i međureligijsko nepovjerenje, s namjerom neopravdanog uvjeravanja u stanje koje može nastati odlaskom visokog predstavnika. Zato se i upućuju pozivi za upotrebu tzv. ‘bonskih ovlašćenja’, za ucjene i pritisak od strane OHR-a, što je u osnovi samo korak nazad na putu evropskih integracija, i pozitivnih rezultata reformskih procesa i nastojanja da se unaprijedi organizacija i funkcionisanje Bosne i Hercegovine – tvrdi Nedeljko Čubrilović.