Odbrana Mladića se protivi zatvaranju dokaznog postupka

BiH

Ratko Mladic

Branioci nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića usprotivili su se odluci Sudskog vijeća da naloži zatvaranje dokaznog postupka odbrane.

Mladićevi advokati su rekli da je Vijeće naložilo zatvaranje dokaznog postupka iako je odbrana četiri puta kazala da svi dokazi nisu izvedeni.

-Sva četiri puta, Vijeće je ignorisalo izjave odbrane. Odbrana je navela da još ima tri svjedoka koja želi pozvati, a ostalo je i nekoliko odluka koje Vijeće treba donijeti u vezi s dokazima – stoji u žalbi odbrane.

Mladićevi advokati Branko Lukić i Miodrag Stojanović su naveli i da odbrana još nije potrošila svo vrijeme koje im je dodijeljeno za izvođenje dokaza.

– Ukoliko se dokazni postupak zatvara uprkos primjedbama odbrane, onda se mora donijeti obrazloženje koje ima zakonsku osnovu. Ovim podneskom, odbrana zahtjeva obrazloženje ovog pitanja koje će sadržavati zakonsku osnovu za jednostranu odluku Vijeća. Odbrana ponavlja radi jasnoće da nije završila s dokazima i da će smatrati svaku odluku da se okonča dokazni postupak jasnim kršenjem prava na pošteno suđenje – stoji u žalbi.

Sudsko vijeće je saopćilo u utorak, 16. augusta da je dokazni postupak Mladićeve odbrane okončan.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmjere genocida, granatiranje i snajperisanje Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine, javlja BIRN-Justice Report.