Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćudić: Privatizacijom omogućiti da TVSA postane neovisan medij

sabina-cudic111

Povodom Izvještaja o poslovanju Televizije Kantona Sarajevo koji je na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine KS, zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić naglasila je da nova uprava nije poduzela nikakve aktivnosti da ovu televiziju usmjeri prema modernom mediju koji neće ovisiti o budžetskim sredstvima.

“Na osnovu Izvještaja jasno je da ova televizijska kuća i dalje ovisi o kantonalnom budžetu, iz kojeg je za prošlu godinu izdvojeno 3.5 miliona KM, dok je TVSA ostvarila samo 723.000 KM svojih prihoda. O koliko neznatnom učešću se radi govori i činjenica da u ovih 723.000 ulaze se i prihodi iz budžeta Grada i pojedinih opština, a na osnovu toga je jasno koliko je nova uprava uradila da unaprijedi ovu medijsku kuću”, rekla je Ćudić.

“Društvene mreže u Izvještaju se tretiraju kao puka ‘promocija’, a poznato je kakvu ulogu upravo te mreže igraju u konceptima modernih medija, u kojima služe kao kanal distribucije sadržaja sa većim učešćem od tv emitiranja. Teško da TVSA bez društvenih mreža i unapređenja emitiranja sadržaja putem interneta može postići gledanost koja će im omogućiti samoodrživost ili bar drastično smanjenje ovisnosti o budžetskim novcima”, dodala je Ćudić

Zastupnica Naše stranke naglasila je da bi i u organizacijsku strukturu trebalo usmjeriti u prepoznavanju novih medija kao ključnih.

“Odgovorni u TVSA bi trebali formirati poseban odjel za djelovanje putem interneta i društvenih mreža, sa posebnim uredništvom, programskim i finansijskim ciljevima. Sigurna sam da bi uz postojeću produkciju i rad 100 zaposlenih vrlo lako mogli postati konkurentni najuspješnijim portalima. Time ne bi bio doveden u pitanje opstanak TVSA, niti bi osudili sebe na vječnu ovisnost o kantonalnom budžetu”, rekla je Ćudić.

“Ako uprava ne unese bitne promjene, pitanje je svrhe finansiranja medija i mislim da će biti sve manje vremena da se Kanton time bavi. Jedno od rješenja u tom slučaju je svakako i u privatizaciji ove televizije, uz određene uslove budućem kupcu koji će jedan jedan procenat sadržaja obezbijediti za praćenje rada Skupštine i lokalnih tema. Nećemo podržati ovakav Izvještaj jer mislimo da je to i u interesu radnika, među njima ima odličnih novinara koji prave zanimljive programske sadržaje i sami prepoznaju nedostatke. Za postojeće stanje krivi su prije svega politika, Vlada i nesposobna uprava i oni će morati promijeniti svoj odnos ukoliko hoće od TVSA napraviti moderan i samodrživ medij”, zaključila je Ćudić.