Titova ulica

Cvijet Srebrenice na fasadi zgrade u Sarajevu

cvijet_srebrenice334

Cvijet su osmislile i dizajnirale žene iz udruženja “Gračaničko keranje” iz Gračanice 2011. godine u želji da se srebrenička strahota nikada ne zaboravi

Općina Centar Sarajevo i Udruženje “Obojena klapa” realizirali su projekat oslikavanja cvijeta Srebrenice na fasadi zgrade poznate kao “Olomanka” na uglu ulica Titova i Alije Isakovića.

Projekat je finansiran iz budžeta Općine Centar za 2018. godinu.

Na fasadi zgrade oslikan je cvijet Srebrenice s natpisom “Remembering Srebrenica”. Cvijet su osmislile i dizajnirale žene iz udruženja “Gračaničko keranje” iz Gračanice 2011. godine u želji da se srebrenička strahota nikada ne zaboravi, saopćeno je iz Općine Centar.

Cvijet Srebrenice ili cvijet “Sjećanje” je simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Sastoji se od jedanaest bijelih latica i zelenog tučka. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost, odnosno simbolizira nevino stradale žrtve genocida, dok zelena boja koja se nalazi u središtu cvijeta predstavlja nadu i buđenje, te nosi poruku da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju širom Bosne i Hercegovine, zemalja u okruženju, Evrope i svijeta probude i nikada ne zaborave strahote genocida koji se dogodio u Srebrenici. Jedanaest latica ovog cvijeta predstavljaju 11. juli 1995. godine, kada su agresorske snage ušle u Srebrenicu.

Genocid u Srebrenici počinile su vojne snage vojske Republike Srpske i paravojne jedinice iz Jugoslavije u periodu između 13. i 19. jula 1995. godine. Prema zvaničnim podacima, u genocidu je ubijeno 8.372 ljudi.

Ranije je u namjeri da vizuelno uljepša centralni dio Sarajeva, ali i iz snažnog opredjeljenja u zaštiti okoliša, Općina Centar Sarajevo finansirala postavljanje prve zelene fasade u glavnom gradu BiH.

Projekat koji je realizovan u saradnji sa NVO “Opus” simbolično je nazvan “pluća grada”, a naišao je na veliko odobravanje građana i javnosti u Sarajevu, pa i šire. S obzirom da ni nakon godinu dana od potpisivanja ugovora, te duže od deset mjeseci nakon postavljanja zelene fasade, sadnice nisu dostigle predviđeni dio vegetacije, Općina Centar je zatražila povrat sredstava u iznosu od 70.000 KM. Postupak vodi Pravobranilaštvo Općine Centar.