Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP RS

Svaki četvrti vozač ne posjeduje zimsku opremu u vozilu

saobracajna policija

U akciji je tehnička neispravnost vozila utvrđena kod svakog osmog kontrolisanog vozila

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske prilikom realizacije petodnevne akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, uvrdili da svaki četvrti kontrolisani vozač ne posjeduje zimsku opremu u vozilu, javlja Anadolu Agency (AA).

Akcija je provedena s akcentom na posjedovanje zimske opreme, tehničku ispravnost motornih vozila i zatamnjenost staklenih površina na motornim vozilima, a tehnička neispravnost vozila je utvrđena kod svakog osmog kontrolisanog vozila.

Policijski službenici su u okviru ove akcije kontrolisali ukupno 9.020 motornih vozila, te utvrdili postojanje prekršaja u 5.229 slučajeva. Od ovog broja, 3.994 prekršaja odnosi se na akciju, dok se 1.235 prekršaja odnosi na ostale prekršaje u saobraćaju.

“Zbog neposjedovanja zakonom propisane zimske opreme izdato je 2.159 prekršajnih naloga, a zbog utvrđene tehničke neispravnosti motornih vozila izdato je ukupno 1.127 prekršajnih naloga odnosno izvještaja o prekršaju. Za nepropisno zatamnjene staklene površine na motornim vozilima izdato 638 prekršajnih naloga”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Od 15. novembra ove, do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti bez obzira na vremenske uslove. Pod zimskom opremom podrazumijeva se da putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta imaju zimske pneumatike na sva četiri točka. Zimska guma na svom boku označena je sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum četiri milimetra i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.