Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba istražuje

Da li će Kanton Sarajevo nabaviti 100.000 nepouzdanih testova iz Kine?

edin forto haris vranic vlad ks

KS opet putem UNDP-a kako bi se zaobišle odredbe Zakona o javnim nabavkama naručio veliku količinu testova bez specifikacije sa dokazom o učinkovitosti

Kanton Sarajevo kojim upravlja Vlada KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom putem UNDP-a je 18. januara krenula u nabavku čak 100.000 antigen testova odnosno tzv. brzih testova, otkriva dokument UNDP-a koji je u posjedu portala Fokus.ba.

Piše: Amil DUČIĆ

Osim što se ova nabavka ponovo realizira putem UNDP-a, dakle po posebnim procedurama, a ne po domaćim (Zakon o javnim nabavkama BiH) pri čemu se tender prepušta stranoj organizaciji, što je sa zakonskog aspekta u proteklim godinama problematizirao portal Žurnal, u samoj tenderskoj dokumentaciji vidljivo je kako nema specifikacija o pouzdanosti brzih testova koji se nabavljaju. Ovo sa aspekta zdravlja stanovništva može biti veoma problematično.

Naime, u proteklim sedmicama objavljeno je niz informacija u medijima na globalnom nivou o nepouzdanosti određenih antigen testova na Omicron soj virusa zbog čega dolazi do lažnih rezultara testova. U nekim državama poput Italije prije nekoliko sedmica se ispostavilo da je čak 40 posto antigen testova bilo nepouzdano.

Uprkos svemu tome, a posebno zbog činjenice što je Krizni štab Ministarstva zdravstva KS odlukom od 12. januara propisao da se nabave testovi AG-RDT sa 90 posto pouzdanosti i 97 posto specifičnosti, takve specifikacije nema u tenderu UNDP-a!

Naime, na 6. stranici tenderske dokumentacije u dijelu koji definira minimalne tehničke kriterije (kao ni u cijelom tenderu) nigdje ne stoji precizna specifikacija koja definira pouzdanostiantigen testova. Jedino što je naznačeno jeste da se proizvod koji se nabavlja treba naći na listi EU regulatorne agencije.

S tim u vezi ovdje treba dati sljedeću napomenu: U momentu kada je ova nabavka pokrenuta i ona se uveliko nalazi u proceduri, na snazi je bila EU lista antigen testova iz oktobra 2021. godine, a prvi slučajevi oboljenja Omicron virusom Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeni su 24. novembra te godine!

Dakle, Kanton Sarajevo svjesno je u nabavku ogromne količine antigen testova krenuo u momentu kada je na snazi bila zastarjela lista na koju se poziva. Ova lista je tek ažurirana prije nekoliko dana i stoga je upitno da li će javna nabavka koja je već u fazi relizacije biti usklađena u sa ažuriranom listom.

Ovdje treba napomenuti, da se prema raspoloživim informacijama antigen testovi nabavljuju iz Kine. Procedura nabavke je dakle pokrenuta 18. janaura. Prema tenderskoj dokumentaciji, 31. januar je krajni rok za dodjelu ugovora, a 14. februar je krajnji rok za isporuku. S druge strane, proslava kineske nove godine u Kini počinje 1. februara i traje 15 dana.

To znači da su u tom periodu za mnoge kompanije, proizvođače i distributere u Kini neradi radni dani, što može biti problematično za samu isporuku, osim ako ona nije već duže vrijeme spremna i čeka za transport prema Kantonu Sarajevo. No, to bi opet značilo da će KS dobiti antigen testove koji nisu pouzdani.

Da su se odgovorne osobe u Kantonu Sarajevo, počevši od premijera Forte, preko ministra Vranića i drugih u ovom slučaju postarale da ništa ne prepuste slučaju, mogle su samo “kopirati” princip kojeg su još u oktobru i novembru 2021., primjerice, primjenili UKC RS i Zavod za javno zdravstvo USK.

Tako je UKC RS za tender čija je realizacija bila u ovom mjesecu, precizno naveo da ponuđeni antigen testovi moraju pokazivati senzitivnost od 93 posto te specifičnost od 98 do 100 posto pri čemu je evaluacija izvršena u jednoj od referentnih laboratorija Svjetske zdravstvene organizacije.

U nabavci Zavoda za javno zdravstvo USK također precizno stoji da specifičnost testa mora biti minimalno 99 posto a senzitivnost 97 posto.

Treba također naglasiti da je WHO mnoge antigen testove zbog nepouzdanosti odbila da stavi na listu a to su i antigen testovi koji su, prema nezvaničnim informacijama već u opticaju u BiH. Tako je Kanton Sarajevo nedavno nabavio 8.000 antigen testova. Na koji način i od koga, nismo uspjeli saznati.

Fokus.ba je ministru zdravstva KS Harisu Vraniću, koji je i šef Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS uputio ovo, ali i niz drugih pitanja posebno vezanih za nabavku 100.000 antigen testova iz Kine kako bi se javnosti rasvjetlila ova javna nabavka. Odgovor koji smo od ministra zdravstva i šefa Kriznog štaba KS dobili, blago rečeno je, skandalozan.

– Poštovani, niti jedno pitanje nije u nadležnosti Ministarstva – napisao nam je ministar Vranić koji je i prvi čovjek Kriznog štaba KS.

A ministra Vranića smo upitali zašto se u specifikaciji ne traži dokaz senzitivnosti i specifičnosti (po kriterijima WHO), da li mu je poznato da mnogi testovi nisu prošli kriterije WHO za uvrštavanje na listu jer ne ispunjavaju kriterije, šta će biti sa isporukom iz Kine, te odakle, kojim putem i po kojoj cijeni je nabavljeno 8.000 antigen testova koji su već u opticaju.

Upite s nizom sličnih pitanja poslali smo službenim putem i Vladi Kantona Sarajevo s molbom da se o svemu očituje premijer Edin Forto, zatim direktorici Zavoda za javno zdravstvo KS Aidi Pilav, koja je i članica Kriznog štaba, kao i Zavodu zdravstvenog osiguranja KS preko kojeg se vrši nabavka odnosno konekcija sa UNDP-om.

Odgovore, iako smo čekali na njih tri radna dana, do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Ukoliko ih naknadno dobijemo, svakako ćemo ih objaviti.

Na ovom mjestu potrebno je naglasiti da Vlada KS, za razliku naprimjer od nadležnih institucija u Hrvatskoj, još od pojave masovnog testiranja stanovništva putem antigen testova (kojima se prednost daje u odnosu na višestruko preciznije PCR testove) javnost uopće ne obaviještava koliko je osoba na dnevnoj bazi testirano antigen testovima a koliko PCR testovima. I ova činjenica također govori mnogo sama o sebi.

Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH kaže za Fokus.ba, podsjetviši na sadržaj naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, da se antigenski testovi mogu koristiti jedino u situacijama kada je PCR nedostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu, ili kada je propisano ovom naredbom

– U svrhu unapređenja odgovora na pandemiju COVID-19, kod pacijenata s izraženim kliničkim simptomima karakterističnim za ovo oboljenje (u skladu s definicijom slučaja), osim PCR temeljnih testova, koji ostaju zlatni standard za dijagnostiku, preporučuje se i korištenje antigenskih testova (Ag-RDT) – istaknuo je Skočibušić.

Dodaje da antigenski testovi za detekciju SARS-CoV-2 moraju ispunjavati minimalne zahtjeve: ≥90% senzitivnost i ≥97% specifičnost u poređenju s referentnim PCR testom. Testiranje Ag-RDT testovima se treba provoditi prema uputstvima proizvođača i nakon pojave simptoma do petog (5) dana. Negativan rezultat antigenskog testiranja ne može u potpunosti isključiti aktivnu COVID-19 infekciju, te je kod simptomatskih pacijenata potrebno ponovljeno testiranje PCR testom.