Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nov talas pred vratima

Da li će zbog broja novozaraženih u BiH biti uvedene nove mjere?

Sarajevo: Skup podrške uredniku Face televizije Senadu Hadžifejzoviću
29.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Stotinjak gradjana i medijskih radnika okupilo se ispred zgrade Bosmala u kojem se nalazi Face televizija u znak podrske njenom uredniku Senadu Hadzifejzovicu i slobodi medija u BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Skok broja novozaraženih za nadležne je, kažu, očekivan. Kao razlog pogoršanja navode povratak sa godišnjih odmora, ali i opuštanje u poštivanju epidemioloških mjera. Na pragu smo četvrtog vala, a da li nam to donosi i pooštravanje mjera?

Statistika proteklih dana pokazuje povećanje broja zaraženih koronavirusom. U Federaciji BiH se u ovoj sedmici u pojedinim kantonima bilježi povećanje i 80 posto u odnosu na prošlu. U Republici Srpskoj za tri dana ove sedmice broj pozitivnih je 70 dok je tokom cijele prošle iznosio 95. No, nadležni i dalje epidemiološku situaciju ocjenjuju kao stabilnu, javlja BHRT.

– Juče smo imali sjednicu Kriznog štaba. Jedina nova mjera koja je donesena je na nivou kantona, Zavoda za javno zdravstvo, ministarstava obrazovanja i kriznih štabova da donesu model načina početka školske godine i da to praktično bude kantonalni model zavisno od epidemiološke situacije, kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Četvrti talas je pred vratima, ali još nema novih mjera. One su spremne u slučaju pogoršanja, poručuju nadležni. Uvođenje mjera zavisi od niza parametara.

– Povećanje preko 10 posto sigurno predstavlja određeni rizik. Mi u ovom trenutku imamo 17,5 posto na današnjem dnevnom nivou i predstavlja naravno alarm kada govorimo o pogoršanju same situacije i vjerujemo da ćemo na sljedećoj sjednici Republičkog štava razmotriti cjelokupnu situaciju u prethodnom periodu, poručuje Branislav Zeljković.

Situacija je, kažu, očekivana jer se mnogi vraćaju sa putovanja i godišnjih odmora. S druge strane, upravo epidemiološka situacija diktira uslove za prelaske granica. BiH je i dalje na zelenoj listi EU. Novi presjek stanja Evropska unija praviće za petnaest dana. Od epidemiološke slike zavisi i da li ćemo na toj listi, koja nam omogućava lakši ulazak u evropski prostor, i ostati.