Istrage bez epiloga

Da li je iko odgovarao za lažne diplome prodane novinarima

njegovatelji3333

Ekipa Magazina Žurnal je prije godinu dana otkrila ono što je u BiH bilo javna tajna: obrazovanje se može kupiti. Šta se desilo nakon “Afere Diploma” i da li je iko za to odgovarao?

Novinarka Magazina Žurnal, Azra Omerović je u januaru 2019. godine stekla diplomu srednje medicinske škole – za 17 dana, 2.500 KM i bez prisustva ijednom školskom času. Priča je izašla u javnost, afera je razotkrivena, Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu, ali da li je državna istraga „urodila plodom” i da li je iko odgovarao?

„Ukratko možemo reći da se nije desilo ništa”, smatra Azra Omerović. “Evo skoro godina je prošla i mi imamo Tužilaštvo BiH koje vodi nekakvu istragu o kojoj u javnosti nema nikakvih podataka šta to oni u stvari rade”, kaže ona u razgovoru za DW.

Na naš upit Tužilaštvu Bosne i Hercegovine stigao je šturi odgovor: „Predmet je u radu te više informacija ili detalja ne možemo davati. Tužitelji koji rade na predmetima, nemaju praksu pojedinačnog istupanja u medijima“.

U nadi da ćemo saznati nešto više, obratili smo se i Ministarstvu obrazovanja Federacije BiH. No oni, po običaju, odgovornost prebacuju na kantonalnu upravu: „S obzirom na ustavnu nadležnost u oblasti obrazovanja, kantonalna ministarstva obrazovanja svakako su upućeniji da se konkretnije izjasne o temi koju istražujete”, poručili su u pismenom odgovoru.

Podignute optužnice

U tom labirintu bh. nadležnosti, odgovorno kantonalno ministarstvo obrazovanja u čijoj je nadležnosti i Medicinska tehnička škola PU Centra za obrazovanje odraslih „Multilingua” Sanski Most, koja je i izdala lažnu diplomu, ipak je uradilo neki posao.

„Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona zabranilo je rad srednjoškolskoj ustanovi Multilingua na tri godine”, objašnjava Omerović i dodaje: „Ali je vlasnik te škole i dalje vijećnik u Općinskom vijeću Sanski Most”.

Riječ je o Šemsudinu Habiboviću iz Stranke demokratske aktivnosti A-SDA. On je potpisnik diplome koju je novinarka Azra Omerović dobila za 17 dana i suprug Maide Cepić-Habibović, osnivačice škole „Multilingua”. Osim toga, Senad Pehlivan koji je Azri i njenim kolegama prodao diplomu i koji se pojavljuje na snimcima Magazina Žurnal još uvijek je zaposlen u javnoj instituciji (Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Drin”) i prima platu iz federalnog budžeta.

Tek nedavno, krajem decembra 2019. godine Tužilaštvo Unsko-Sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Pehlivana i Habibovića, kao i protiv Nejre Šabić, direktorice škole „Multilingua”. Pehlivan se tereti za krivično djelo primanje dara i posredovanje, a Habibović i Šabić za primanje dara i zloupotrebu službenog položaja.

Koliko je lažnih diploma završilo u Njemačkoj?

I dok se u BiH podižu optužnice čiji epilog se sigurno neće znati još neko vrijeme, u Njemačku iz ove zemlje i dalje pristižu medicinski radnici.

Zbog posla u Njemačkoj od 2013. je samo preko zvanične Agencije za rad i zapošljavanje BiH otišlo 5.157 medicinskih sestara i njegovatelja. Koliko ih je bilo sa lažnim diplomama bez ijednog dana provedenog u školi?

Boris Pupić iz Agencija za rad i zapošljavanje BiH u razgovoru za DW uvjerava da su svi koji su otišli, diplome stekli pošteno: „Oni su svi imali diplome koje su bile uredno ovjerene sa apostile pečatom, ali kada smo otišli u Njemačku na teren da provjerimo nakon te afere nije bilo tih kandidata koji su na taj način došli do diplome”.

Početkom 2019. skandal sa lažnim diplomama uzdrmao je do tada odličan ugled njegovatelja iz Bosne i Hercegovine. No, s obzirom na ogromne potrebe za medicinskim osobljem, u Njemačkoj se to izgleda brzo zaboravilo.