Koridor 5C

Da li je koronavirus usporio izgradnju poddionice Počitelj – Zvirovići?

tunel pocitelj

Ono što je bitno napomenuti je da su radovi konstano izvođeni i da nisu stali a izvođač se striktno pridržavao svih uputa koje su nadležni propisali

Jedan od zahtjevnijih projekata u Bosni i Hercegovini svakako je izgradnja koridora 5C. Ekipa BHRT-a je provjerila je li zbog pandemije koronavirusa kasnila izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići.

Jedan od zahtjevnijih projekata na poddionici Počitelj Zvitovići je tunel Počitelj. Radi se u tri smjene austrijskom tunelskom metodom, što znači da se radi iskop punog profila tunela, koji bi u konačnici trebao biti dug oko 1.100 metara. Cijela poddionica podijeljena je na dva lota i dužine je 11 kilometara.

“Zatim imamo tri manja mosta i imamo dvije petlje, petlja počitelj spaja autoput 5C sa postojećom magistralnom cestom dok druga petlja spaja autpout 5C sa planiranom Jadransko – Jonskom magistralom. Drugi dio odnosno lot 2 sastoji se od mosta, 980 metara dugačkog na šest stubova a rasponske konstrukcije su otprilike 147 metara. Rok za izvođenje je 970 dana od dana uvođenja izvođača u posao”, ističe nadzorni inženjer Laden Glamočanin.

Izgradnja ove poddionice finansira se sredstvima koja su osigurana u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom u visini od 100 miliona eura. Glamočanin ističe kako se trenutno vrše analize i procjene da li je koronavirus uticao na dinamiku radova.

“Ono što je bitno napomenuti je da su radovi konstano izvođeni i da nisu stali a izvođač se striktno pridržavao svih uputa koje su nadležni propisali”, kaže Glamočanin.

Od početka februara radi se na prevenciji i podizanju svijesti o zaštiti od koronavirusa na ovom gradilištu. Uprkos tome zabilježen je jedan slučaj zaraze koji je pravovremenom reakcijom saniran te nije došlo do širenja zaraze među uposlenicima u projektu.

“Međutim i prije otkrivanja da je radnik pozitivan, mi smo već sedam dana ranije reagovali na način da smo povukli sve kontakte u samoizolaciju, da smo pripremu napravili za razmjenu informacija ukoliko se pokaže da je pozitivan i mogu reći da smo svi sretni da je to ostalo na tom jednom slučaju”, naglašava nadzorni inženjer za sigurnost Sanda Zorić.

Pridržavanje preventivnih mjera na gradilištu ostaje na snazi do daljnjeg. Svakodnevno se vrši provjera stanja, obavezno je nošenje zaštitne opreme i dezinfekcija a zabranjen je i prilaz gradilištu svima onima koji nisu učesnici u gradnji.