Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Da li je Šepićev Blok uvod u formiranje nove građanske stranke?

senad-sepic

Pobuna koju su četiri državna poslanika iz SDA začela prije skoro godinu i po, dobija nove, konkretnije obrise. Sredinom juna 2015. godine Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović objavili su da će u Parlamentu BiH misliti “svojom glavom”, da će ostati članovi stranke, ali da će se njihov stav “nekada poklapati, a nekada ne sa stavom SDA”.

Danas je Šepić novinare upoznao sa novim korakom koji dodatno slabi njegove spone sa SDA. Objavio je zvanično formiranje Bloka parlamentaraca BiH za Evropsku uniju (Blok za Evropu). To je, kako je pojasnio, nagovještaj novog pristupa zajedničkog rada institucija u BiH, civilnog društva, nevladinih organizacija, medija i akademske zajednice. Ovo tijelo je, kako je rekao, nadstranački savez u parlamentima BiH.

Šepić nije naveo ime nijednog člana pomenutog Bloka, ali se pretpostavlja da su s njim podruku i trojica prošlojunskih bundžija iz SDA. Oni time nastavljaju svoj tihi rat protiv Izetbegovićevog rukovodstva, koje ih zbog neposlušnosti dosad nije kažnjavalo, iako je o njima izreklo puno ružnih ocjena. Za Šepića je Bakir Izetbegović nedavno rekao, na primjer, da je postao stranački nedisciplinovan tek nakon što mu nije uslišena želja da bude državni ministar.

Unutarstranačko trvenje, koje očito postoji, formiranjem nadstranačkog Bloka dobija novo ubrzanje. Biće zanimljivo kako će na to reagirati vrh SDA, ali je još zanimljivije kakve će to odjeke imati u drugim strankama. Šepić očito očekuje da mu se pridruže i entitetski i državni zastupnici drugih partijskih opcija. A gotovo da nema stranke u kojoj nema nezadovoljnika. Jedino je upitno ko će se ohrabriti da to i pokaže pristupanjem Bloku.

Naredni dani iznjedriće imena koja će stati uz bok Senadu Šepiću, pa će biti jasnije dimenzije i profil ove nad-stranačke grupacije, prije svega njena multietničnost. Pri tome treba imati na umu da Šepić nije “repa bez korijena”, da ima dobre veze sa američkom politikom i njenim eksponentima u BiH te da bi grupisanje disidenata iz raznih stranaka moglo računati na značajnu međunarodnu podršku.

Prije dvadesetak dana u javnost je lansirana informacija da Senad Šepić i Svetlana Cenić rade na osnivanju nove stranke. Ispostavlja se da to nije tačno, ali se potvrđuje da se u tom pravcu nešto doista i radi.

Zasad je to “samo” nad-stranački Blok, a već sutra… ko zna, možda i nova stranka sa senzacionalnim, multietničkim rukovodstvom i ljudima koji u parlamentarnim klupama trenutno sjede u različitim partijskim dresovima.

Bila bi to, u svakom slučaju, bitno drugačija, a čini se i znatno ozbiljnija novostranačka inicijativa od svih dosadašnjih na političkoj sceni BiH.