Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandidat Koalicije za Mostar

Dalida Demirović: Mostar ćemo učiniti modernim, evropskim gradom

Moja očekivanju su da će građani prepoznati kvalitet Koalicije za Mostar, te da će 20. decembra svoje povjerenje dati upravo našim kandidatima, koji su pokazali da imaju znanje, kapacitete i volju da Mostar učine modernim evropskim gradom, kazala je Demirović

Na gradskom listi Koalicije za Mostar 2020. koju čine kandidati SDA, SBB-a, DF-a, BPS-a i SBiH-a, izdvaja se ime Dalide Demirović, dugogodišnje novinarke, aktivistice u nevladinom sektoru, a kasnije i direktorice Dječjeg doma, koja je za kratko vrijeme ovu značajnu ustanovu za Grad Mostar uspjela staviti na čvrste noge. Demirovićeva o kampanji, problemima u Mostaru i budućim planovima govori za Fokus.ba.

Kampanja se bliži kraju, jeste li zadovoljni urađenim dosad?

– Kampanja koju vodi Koalicija za Mostar 2020, zasnovana je na platformi koja nudi rješenja za konkretne probleme Mostara. Također, kroz kampanju smo se bazirali na predstavljanje naših kandidata. Vjerujem da su građani prepoznali pozitivnu kampanju koju vodimo, kao i da Koalicija za Mostar 2020, izlazi sa najboljim kandidatima – dokazanim stručnjacima iz različitih sfera društvenog života, koji su u dosadašnjem radu dokazali da znaju, mogu i hoće, te da su upravo oni ti, naši budući vijećnici i vijećnice. Iako je vrijeme u kome radimo kampanju specifično zbog pandemije, mi smo uz poštivanje svih epidemioloških mjera došli do velike većine sugrađana i sugrađanki, a njihove reakcije na ovakav direktni vid komunikacije su vrlo pozitivne. Zadovoljni smo kampanjom i imamo odlične povratne informacije od građana.

Kakva su Vaša očekivanja od izbora, prvih nakon 12 godina suspenzije demokratije u Mostaru?

– Moja očekivanju su da će građani prepoznati kvalitet Koalicije za Mostar, te da će 20. decembra svoje povjerenje dati upravo našim kandidatima, koji su pokazali da imaju znanje, kapacitete i volju da Mostar učine modernim evropskim gradom, kakav on i zaslužuje biti. Vjerujem da su sugrađani i sugrađanke svjesni i važnosti trenutka u kome se nalazimo, te da će u velikom broju izađi na izbore i glasati. Izbori su praznik demokratije i dan u kojem građani sebi biraju predstavnike. Svaki glas je bitan i taj jedan dan odlučujemo kakav će nam život biti naredne četiri godine.

– Na koliko mandata računate?

Dalida Demirović: Izbori su praznik demokratije

Vjerujemo da će tim koji smo ponudili biti prepoznat, te da će građani u najvećem broju dati povjerenje kandidatima Koalicije za Mostar 2020, odnosno da ćemo imati najveći broj mandata u Gradskom vijeću Mostara, te ponuditi kandidata za gradonačelnika – doktora Zlatka Guzina. Gradonačelnik je važna pozicija u gradskoj vlasti, a mi u Mostaru konačno imamo priliku da na čelo grada dođe pravi čovjek. Pozicija je, ponavljam, značajna jer gradonačelnik odlučuje o mnogo stvari važnih za svakodnevni život.

– Šta izdvajate kao ključne probleme Mostara danas?

Svi ključni problemi Mostara sa rješenjima su predstavljeni u izbornoj platformi, podijeljenoj po oblastima. Građani naša rješenja za svaki od njih mogu pronaći na našoj zvaničnoj stranici na internetu, kao i na stranici na platformi Facebook, jer ih je nažalost previše da bi se ukratko mogli predstaviti. Puno stvari dugo čeka da se riješe. Ukoliko mi građani ukažu povjerenje, lično ću se zalagati za prakse socijalne zaštite. Naše prakse brige o djeci i maloljetnicima kao i starim i iznemoglim se moraju podići do međunarodnih standarda. Neki od posebno važnih ciljeva za mene bili bi otvaranje dnevnog centra za djecu od 3 do 18 godina (djeca s invaliditetom, djeca u riziku od razdvajanja), otvaranje prihvatne stanice za djecu koja se nađu u skitnji i prosjačenju, otvaranje centra za malodobne trudnice i majke sa djecom do šest mjeseci starosti, formiranje mobilnog tim za pružanje terenskih usluga djeci i porodicama u riziku od razdvajanja. U sklopu Ustanove Centar za socijalni rad Grada Mostara potrebno je uspostaviti mobilni tim sastavljen od vladinog i nevladinog sektora koji bi na efikasan način osigurao korištenje raspoloživih resursa i adekvatno zbrinjavanje postojećih i budućih korisnika navedenih servisa, kao i izrade socijalne karte korisnika.

– Koji bi bili Vaši prvi koraci u Gradskom vijeću u slučaju da osvojite mandat?

Volim da radim timski i sistemski, tako da, ako mi građani ukažu povjerenje, sigurno ću insistirati i istrajati da se programska platforma Koalicije za Mostar 2020, ukorporira u plan rada Gradskog vijeća Mostara. Moramo naučiti raditi planski i sisitemski, naš tim će u Vijeću raditi na rješavanju svih problema koje smo predstavili građanima u izbornoj platformi. Mostar ćemo za četiri godine napraviti modernim, evropskim gradom. Sve ovo je moguće samo ako dovoljan broj građana izađe na izbore i ako Koalicija za Mostar dobije podršku građana kojom bi u Gradskom vijeću Mostara bila faktor koji odlučuje.

– Izvjesno vrijeme se na čelu Dječjeg doma, koliko je teško voditi jednu takvu ustanovu danas i kako uspijevate opstati?

Dječiji dom Mostar sam preuzela prije nešto više od tri godine. Tada je situacija bila vrlo teška, nažalost klasična priča – dugovi, nedovoljan broj radnika i slično. Uz pomoć prijatelja iz svijeta ali i onih domaćih, kao i uz nesebično zalaganje kolega brzo smo sanirali stvari, te smo danas jedan od najboljih dječijih domova u BiH. Dokazali smo da se predanim radom, trudom i zalaganjem može postići zavidan rezultat u kratkom roku. Danas imamo sve uslove za rad, kvalifikovan kadar, dovoljan broj radnika, naša djeca imaju uslove za život koje djeca u 21. vijeku i treba da imaju. Kada se formira Gradsko vijeće Mostara odnos prema javnim ustanovama kojima je osnivač Grad će posebno biti tretiran kako bi se osigurao napredak i prosperitet istim, a ne životarenje kao što je bio slučaj do sada. Ove ustanove su od velikog značaja za građane Mostara i odnos prema njima se mora promjeniti.