Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pet suzdržanih

Irma Baralija eliminisana u prvom krugu glasanja za gradonačelnika Mostara

irmabaralija (1)

Nakon prvog kruga glasanja u Gradskom vijeću Mostara, dva kandidata idu dalje

U prvom krugu za gradonačelnika Mostara bila su tri kandidata, Irma Baralija, Zlatko Guzin i Mario Kordić.

Na glasanju je bilo pet suzdržanih, pet glasova je dobila Irma Baraliju, 11 je bilo za Zlatka Guzina, te 14 za Maria Kordića.

U drugi krug tako su prošli Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar i Mario Kordić, kandidat HDZ-a, dok je kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija ispala iz utrke.

Podsjećamo, prije glasanja za gradonačelnika, Ivan Zelenika (HDZ BiH) izabran je za predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara. Za njegove zamjenike imenovani su Salem Marić (SDA) i Velibor Milivojević (Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar).

Za Zeleniku je glasalo 16 vijećnika, Marića deset, a Milivojevića dva.

U toku je pauza.

U pauzi se novinarima obratila Irma Barlalija koja je ustvrdila da je sve izrežirano.

– Mislim da je sve izrežirano, i da je ovo dogovor HDZ-a i SDA koji je već postojao od ranije i da je cijeli dan bio cirkus i predstava. Ali, na to smo i navikli, to je bilo i očekivano. To su stari uigrani koalicijski partneri – kazala je Barlalija.

Dodala je da se kandidirala kao opcija za sve one koji su htjeli glasati hrabro, ali da je teško danas u Mostaru glasati hrabro.

U Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH – 13. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) sa šest te HRS s tri vijećnika, dok Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” imaju po jednog vijećnika.