Crna hronika

novo suđenje

Oborena presuda za “državni udar” u najpoznatijem sudskom procesu u Crnoj Gori

05/02/2021

Glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva Saša Sinđelić, na osnovu čijeg svjedočenja je osuđena ova 14-očlana grupa, izručen je u oktobru 2019. Hrvatskoj

Crnogorski Apelacijski sud ukinuo je u petak prvostepenu presudu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016., kojom je 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore osuđeno na ukupno 67 godina zatvora.

Vijeće Apelacijskog suda “ukinulo je prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba kaznenog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi proglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je u odluci Apelacijskog suda Crne Gore.

Cijeli postupak, odlučeno je, vraća se na početak pred novim vijećem Višeg suda u Podgorici, dok je pritvor ukinut penzionisanom generalu srpske žandarmerije Bratislavu Dikiću, koji je prvostepenom presudom osuđen na osam godina zatvora.

Nepravomoćnom presudom podgoričkog Višeg suda osuđeni su, između ostalih, ruski državljani Eduard Šišmakov na 15 i Vladimir Popov na 12 godina zatvora, dok su po pet godina zatvora dobili čelnici oporbenog proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. Navedeno je da svi okrivljeni imali zadatke koji su trebali rezultirati nasilnim rušenjem vlasti u Crnoj Gori na izborima u oktobru 2016. i proglašenjem pobjede Demokratskog fronta na izborima kako bi se spriječilo priključenje Crne Gore NATO-u.

Niko od optuženih nije priznao djela za koja se tereti, već su navode optužnice okarakterizirali montiranim političkim procesom.

Glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva Saša Sinđelić, na osnovu čijeg svjedočenja je osuđena ova 14-očlana grupa, izručen je u oktobru 2019. Hrvatskoj, koja ga potraživala zbog izvršenja pravomoćne presude Županijskog suda u Vukovaru kojom je osuđen na 21 godinu zatvora zbog krivičnih djela teškog ubistva i teške krađe.

Crnogorsko „suđenje stoljeća“, kako su ga mediji nazvali, trajalo je godinu i po uz direktne prenose iz sudnice na svim nacionalnim televizijama i po mnogo čemu je bilo svojevrsni sudsko-političko-medijski spektakl, javila je Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.