Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gradsko vijeće mostara

Ništa od izbora gradonačelnika, Koalicija za Mostar napustila sjednicu

koalicija (1)

Sjednicu je, osim vijećnika “Koalicije za Mostar”, napustilo i dvoje vijećnika Prve mostarske partije (PMP), a bez njihovog izlaska ne bi bilo narušeno dvotrećinsko glasanje koje je potrebno na sjednici za izbor gradonačelnika

Sjednica Gradskog vijeća Mostara prekinuta je prije nego je izabran novi gradonačelnik, te je izglasano da se nastavak zakaže za srijedu 10. februara s početkom u 13 sati.

Nakon prvog kruga glasanja za gradonačelnika Mostara u kojem niti jedan od tri kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, Koalicija za Mostar predložila je prekid sjednice i njen nastavak idućeg petka 12. februara.

Međutim taj prijedlog nije dobio podršku dovoljnog broja vijećnika nakon čega su vijećnici Koalicije za Mostar napustili sjednicu. Sjednicu je, osim vijećnika “Koalicije za Mostar”, napustilo i dvoje vijećnika Prve mostarske partije (PMP), a bez njihovog izlaska ne bi bilo narušeno dvotrećinsko glasanje koje je potrebno na sjednici za izbor gradonačelnika. Zatim je utvrđeno da nema kvoruma za nastavak sjednice, te je dogovoreno da se ona nastavi u srijedu 10. februara.

Prije prekida sjednice, vijećnici su uspjeli položiti zakletvu i potpisati mandate, izabrati čelnike klubova naroda u Gradskom vijeću, izabrati predsjedavajućeg Gradskog vijeća i zamjenike mu “odraditi” prvi krug glasanja za gradonačelnika.

“Izražavam žaljenje zbog ovog postupka Koalicije za Mostar s obzirom da smo već sutra mogli imati novog gradonačelnika”, zaključio je sjednicu predsjedavajući Ivan Zelenika.

Naime, kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić ispred Kluba Hrvata i kandidat Koalicije za Mostar, odnosno kluba Bošnjaka, Zlatko Guzin ušli su u drugi krug glasanja za gradonačelnika Grada Mostara. U prvom, Kordić je dobio 14 glasova, Zlatko Guzin 11 glasova, dok je Baralija dobila ukupno pet glasova vijećnika. Pet je bilo suzdržano (vijećnici PMP-a i HRS-a). Nijedan od kandidata nije dobio potrebna 23 glasa, nakon čega se trebalo pristupiti drugom krugu u koji su prošli Kordić i Guzin.

Baralija je poručila da će ostati dalje na sjednici iako je “sve izrežirano”. Zastupnici BH bloka rekli su kako ne žele učestvovati u sjednici koju neki napuštaju te su zatražili novu sjednicu.