Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dalipagić i Muižnieks: Kako do stabilnog javnog RTV servisa

SONY DSC

Preustrojstvom Javnog radiotelevizijskog sustava i žurnim promjenama zakonskog okvira do stabilnog financiranja javnih servisa

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša DalipagićSaša Dalipagić sastao se danas u Sarajevu s povjerenikom za ljudska prava Evropske komisije Nilsom Muižnieksom, koji je u službenom posjetu Bosni i Hercegovini.

Fokus razgovora zamjenika Dalipagića i povjerenika Muižnieksa je stavljen na trenutno stanje javnog RTV sistema u Bosni i Hercegovini, kao i na proces digitalizacije javnih RTV servisa unutar sistema.

Dalipagić je upoznao povjerenika Muižnieksa s trenutnim stanjem unutar javnog RTV sistem BiH, posebno se osvrćući na stanje unutar BHRT-a, te je naglasio kako je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u cijelosti opredijeljeno i fokusirano, unutar svojih nadležnosti i raspoloživih kapaciteta, na rješavanje pitanja opstanka i stabilnog finansiranja javnog RTV sistema u BiH.

Međutim, Dalipagić je posebno naglasio da je nužno, i jedino ispravno, putem sistemskih zakonskih rješenja prvenstveno osigurati preuređenje ovakvog nametnutog i, prije svega,
nefunkcionalnog sistema, uvažavajući ustavno i teritorijalno određenje, kako bi javni sistem u cijelosti bio prilagođen potrebama svih konstitutivnih naroda, a što bi u konačnici dovelo i do rješenja stabilnog i trajnog finansiranja.

Ovo Ministarstvo je ranije imalo svoj Prijedlog zakona, a ovih dana se očekuje upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona sačinjenog u okviru Hrvatskog narodnog sabora koji nudi kvalitetno rješenje u pogledu uređenja, rada i funkcioniranja javnog RTV sistema, te ga kao takvog ima za cilj približiti svim konstitutivnim narodima i svakom državljaninu BiH, da bi ga svi doživjeli svojim sustavom, naglasio je Dalipagić.

Dalipagić je izvijestio povjerenika i o napretku na području digitalizacije gdje je prva faza digitalizacije okončana, a u toku je tenderska procedura za fazu II., što bi u konačnici
podrazumijevalo uvezivanje još 6 središta, pored Sarajeva, Banje Luke i Mostara, te o primjeni DVBT 2 standarda kompresije, čime se dobiva moderniji sistem u odnosu na ranije planirani.

U narednom periodu se očekuje sačinjavanje izvještaja povjerenika i njegovo dostavljanje putem Ministarstva vanjskih poslova BiH. Na taj izvještaj ministarstvo će imati mogućnost dostaviti komentare, te će isto zajedno s komentarima biti objavljeno.