Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog prijave protiv Rajka Vasića

Damir Arnaut saslušan kao svjedok, predmet dodijeljen Gordani Tadić

Sarajevo: Predsjednik Naše stranke Edin Forto obratio se medijima
27.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije na kojoj su se obratili predsjednik Nase stranke (NS) Edin Forto i poslanici u Predstavnickom domu PSBiH - Predrag Kojovic, Damir Arnaut i Mirjana Marinkovic- Lepic, te predsjednica GO NS Sabina Cudic. Na konferenciji je prezentiran program ustavnih promjena. Damir ArnautrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Arnaut je danas pojasnio da je u FUP-u saslušan kao svjedok i to na zahtjev Tužilaštva BiH

U svakom slučaju nadam se da će ovo rezultirati konkretnim potezima Tužilaštva BiH uzimajući u obzir da se prijava protiv Rajka Vasića odnosi na krivično djelo terorizam, a član 201. Krivičnog zakona BiH vrlo jasno precizira da i prijetnja miniranjem predstavlja krivično djelo terorizam – kazao je Arnaut.

S.DEGIRMENDŽIĆ

Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dao je danas izjavu u Federalnoj upravi policije na okolnosti krivične prijave koju je ovaj državni poslanik ranije podnio Tužilaštvu BiH protiv Rajka Vasića, bivšeg sekretara SNSD-a.

Podsjećamo, Vasić je prošlog mjeseca na svom Twitter nalogu komentirajući tešku situaciju u Radio televiziji Bosne i Hercegovine, uz fotografiju zgrade BHRT-a, napisao : “Opstanak ili propast?Ako vam je neprijatno doći ću ja da je miniram.”

Arnaut je danas pojasnio da je u FUP-u saslušan kao svjedok i to na zahtjev Tužilaštva BiH.

– Nadao sam se da ću iskaz dati mnogo ranije, a u svakom slučaju ohrabren sam činjenicom da je postupak pokrenut, da je barem moja izjava za sada uzeta. U svakom slučaju nadam se da će ovo rezultirati konkretnim potezima Tužilaštva BiH uzimajući u obzir da se krivična prijava odnosi na krivično djelo terorizam propisano Krivičnim zakonom BiH, jer član 201. vrlo jasno precizira da i prijetnja miniranjem ukoliko su ispunjeni ovi drugi uslovi iz člana, a jesu, predstavlja krivično djelo terorizam – kazao je Arnaut.

Također, Arnaut je potvrdio da je dobio informaciju da je postupajuća tužiteljica u ovom predmetu Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH. S obzirom na to da je Arnaut predsjedavajući Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, a koja je ranije vršila saslušanje Tadić između ostalog i zbog nekorištenja TCMS-a, Arnaut je ocijenio da bi ona trebala biti izuzeta iz ovog predmeta.

– Obaviješten sam i da je postupajuća tužiteljica u ovom predmetu Gordana Tadić što mi je nejasno s obzirom na to da je ona nedavno izjavila, kako sam vidio u medijima, da je na bolovanju. U svakom slučaju, uzimajući u obzir stvari koje su se desile pred Privremenom istražnom komisijom, ja se nadam da će ljudi u Tužilaštvu imati dovoljno profesionalne odgovornosti da shvate da bi ona trebala biti izuzeta i predmet dodijeljen nekom drugom tužiocu, naravno koristeći TCMS sistem, a ne kako je ona prakticirala dok je bila glavna tužiteljica – zaključio je Arnaut.