Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan zaljubljenih u Sarajevu (FOTO)

BiH

Dan zaljubljenih u Sarajevu
Foto: I. Kralj

14. februar širom svijeta svake godine obilježava se kao Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih.

Prema legendi, svećenik po imenu Valentin živio je u Rimu u doba kada je car Klaudije Gotski naredio da se njegovi vojnici ne smiju ženiti, jer je smatrao da se oni, kao oženjeni ili zaručeni muškarci, neće srčano boriti u ratovima, već će radije gledati da sačuvaju život kako bi se vratili svojim porodicama.

Svi svećenici odlučili su poštovati ovu odluku, pa nisu više htjeli vršiti obrede vjenčanja. Jedini koji se oglušio na carevu zapovijed bio je svećenik Valentin, koji je u tajnosti održavao ceremonije vjenčanja mladih parova, sve dok ga vlasti nisu otkrile i bacile u tamnicu.

Dana 14. februara, večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija, svećeniku Valentinu odrubili su glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina u jedan.

Valentinovo je tako postalo poznato i kao Dan zaljubljenih, a među brojnim običajima koji se vežu i uz ovaj blagdan su i tzv. ljubavni katanci na kojima zaljubljeni parovi međusobno ispisuju poruke.

A kako je Dan zaljubljenih izgledao danas na sarajevskim ulicama pogledajte na fotografijama priloženim u fotogaleriji.