Forto najavio

Danas predstavnici Vijeća ministara, FBiH, Kantona i općina o migrantskoj krizi

edin_forto_120219_ha

Oko 350 migranata smješteno je sinoć u Prihvatni centar u Ušivku u Hadžićima kod Sarajeva, koji su do sada boravili u neuvjetnom kampu Vučjak kod Bihaća

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, danas je najavio sastanak s predstavnicima Vijeća ministara BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, predstavnicima federalnih, kantonalnih i općinskih nivoa vlasti na kojem će razgovarati o migrantskoj krizi.

Oko 350 migranata smješteno je sinoć u Prihvatni centar u Ušivku u Hadžićima kod Sarajeva, koji su do sada boravili u neuvjetnom kampu Vučjak kod Bihaća.

Odgovarajući na zastupničko pitanje kakvu je obavezu Vlada KS preuzela od države prihvatom izbjeglica, Forto je kazao da ne postoji nikakav sporazum, niti postoji ikakva koordinacija s vlastima državnog nivoa BiH, te da takav način (ne)komunikacije smatra neozbiljnim.

– Prpremamo se za prihvat migranata onako kako možemo i nismo dobili nikakvu finansijsku pomoć za to. Odlučili smo da fizički ne sprečavamo protok saobraćaja i učnićnit ćemo sve da pružimo sigurnost garađanima Kantona Sarajeva – kazao je Forto.

Podsjetio je kako je Vijeće ministara BiH predalo kasarnu Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) koja upravlja prostorom.

Najavio je da će danas, u poslijepodnevnim satima, biti održan sastanak s predstavnicima Vijeća ministara BiH, Kantona Sarajevo, općina, na kojem će razmatrati migrantsku krizu, kao i rješenja.