Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kolaps u kaknju

Danima čekaju na dokumenta: Zbog čega je sistem za CIPS često u padu?

kakanj

Nanić je za Fokus kazao da su problemi koje imaju građani Kaknja, ali i još četiri općine u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i u Hercegovini izazvani nestankom električne energije na objektima koji su u vezi sa sistemom CIPS, ali koje održavaju telekom operateri u BiH, odnosno „BH Telecom“ i „M:tel“

Građane Kaknja koji su ovih dana pokušali dobiti uslugu izdavanja jednog od dokumenata koji se izdaju putem sistema CIPS dočekala je obavijest „Sistem ne radi“. I tako je već danima, a da građanima u tom gradu niko ne zna ili ne želi reći kada će sistem „proraditi“. Slična situacija, kako saznajemo trajala je i nekoliko dana u Hercegovini.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Kontaktirali smo Arifa Nanića, direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH kako bismo saznali u čemu je problem i kada će građani moći dobiti usluge koje uredno plaćaju, a za koje su uskraćeni.

Nanić je za Fokus kazao da su problemi koje imaju građani Kaknja, ali i još četiri općine u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i u Hercegovini izazvani nestankom električne energije na objektima koji su u vezi sa sistemom CIPS, ali koje održavaju telekom operateri u BiH, odnosno „BH Telecom“ i „M:tel“.

-Prema informacijama koje ima Agencija do problema s nestankom električne energije na tim objektima došlo je zbog nevremena u proteklim danima ,a koje je uzrokovalo određena oštećenja. Ekipe su na terenu i problemi u Hercegovini su otklonjeni, a oni u Kaknju i ostalim gradovima u ZE-do kantonu trebali bi biti otklonjeni najkasnije do petka- kazao je Nanić za Fokus.

Na konstataciju Fokusa da su problemi sa CIPS sistemom koji je često „u padu“ evidentni učestalo i pored problema koje je on naveo, te hoće li se Agencija detaljnije pozabaviti s tim problemom kako bi se on otklonio, Nanić kaže da su u IDDEEA-i razmatrali to pitanje.

-Poznato je da u ljetnom periodu, uglavnom u vrijeme godišnjih odmora kada je povećan broj zahtjeva za izdavanje dokumenata sistem padne zbog velikog broja zahtjeva. Analizirali smo taj problem i planiramo u narednom periodu obnovu svih tih uređaja i opreme jer ih koristimo već 10 godina. Predvidjeli smo i u budžetu za ovu godinu sredstva za tu namjenu – kazao je Nanić.