Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bihać

Delegacija EU nastavlja da donira zaštitnu opremu Unsko-sanskom kantonu

20210129_2_46621265_62051201_Web

Donacija je u okviru podrške EU institucija Bosne i Hercegovine u odgovoru na pandemiju koronavirusa

Danas je u Bihaću dostavljeno ukupno 95.385 hirurških i FFP2 zaštitnih maski i zaštitnih ogrtača Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, u okviru podrške Evropske unije institucijama u Bosni i Hercegovini u odgovoru na pandemiju koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom primopredaje zaštitne opreme Stefano Donati, šef ureda Banja Luka pri Delegaciji EU u BiH, je naglasio da EU od početka pandemije skoro svakodnevno obezbjeđuje neophodnu zaštitnu i medicinsku opremu medicinskim ustanovama širom BiH te dodao da je u posljednjih mjeseci medicinskim ustanovama Unsko-sanskog kantona isporučena oprema u vrijednosti od preko 445,000 eura.

“Ovo je još jedan konkretan primjer podrške Evropske unije građanima Unsko-sanskog kantona. Zaštita zdravlja i sigurnost građana su naš prioritet”, rekao je Donati.

Kako bi se osigurao bezbjedan rad medicinskih i radnika u hitnim službama, do kraja januara će u okviru podrške Evropske unije biti isporučeno ukupno 1.100.000 hirurških maski, 110.000 N95/FFP2 zaštitnih maski i 50.000 zaštitnih ogrtača institucijama u Banjoj Luci, Bihaću, Brčko Distriktu, Goraždu, Livnu, Mostaru, Orašju, Travniku, Tuzli i Zenici.

Oprema je nabavljena kroz projekat podrške odgovoru na COVID-19 pandemiju koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), za koji je Evropska unija osigurala ukupno sedam miliona eura.