sarajevo

Delegacija EU pozdravlja donošenje novog paketa socioekonomskih reformi

delegacija eu (1)

Ponovno naglašavamo poziv za brzo formiranje vlasti na državnom nivou, kako bi se nastavio ovaj važan rad i omogućilo vlastima na svim nivoima u BiH da pokrenu dosljedne reforme za bolji život građana

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravljaju kao dobar, prvi korak, donošenje novog paketa socioekonomskih reformi od strane obje entitetske vlade na današnjim paralelnim sjednicama.

– Kao što je istaknuto u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, vlasti na svim nivoima u zemlji trebaju dogovoriti i provesti novi set socioekonomskih reformskih mjera, a u potpunom u skladu sa Programom ekonomskih reformi i povezanim strateškim smjernicama.

Entitetske vlade opredijelile su se za usvajanje reformi u sferi svojih nadležnosti kako bi: poboljšale poslovno okruženje i stimulirale rast i konkurentnost, depolitizirale državna preduzeća, reformirale zdravstveni sistem, te pružile bolje prilike za mlade, žene i socijalno osjetljive grupe – kaže se u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.

Kako bi se širom zemlje osiguralo prihvatanje i dosljedna politička podrška socioekonomskim reformama, kako se dodaje, potrebno je koordinirati provedbu reformi između svih vlasti, uključujući i državni nivo, kroz zajednički akcioni plan.

– Ponovno naglašavamo poziv za brzo formiranje vlasti na državnom nivou, kako bi se nastavio ovaj važan rad i omogućilo vlastima na svim nivoima u BiH da pokrenu dosljedne reforme za bolji život građana – kaže se u saopćenju Delegacije EU u BiH.