Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Delegacija EU u BiH donirala 375.000 zaštitnih rukavica Institutu za javno zdravstvo RS-a

20210317_2_47378179_63453822_Web

Stefano Donati, šef Regionalne kancelarije EU u Banjaluci prilikom predaje donacije rekao je da je od početka pandemije EU isporučivala i donirala medicinsku zaštitnu opremu u cijeloj Bosni i Hercegovini

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini donirali su danas u Banjaluci Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske medicinsku zaštitnu opremu 375.000 zaštitnih rukavica, javlja Anadolu Agency (AA).

Stefano Donati, šef Regionalne kancelarije EU u Banjaluci prilikom predaje donacije rekao je da je od početka pandemije EU isporučivala i donirala medicinsku zaštitnu opremu u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“EU će nastaviti sa programom doniranja na nivou cijele BiH sve dok traje pandemija jer je zdravlje i bezbjednost ljudi naša najveća i najvažnija briga”, rekao je Donati.

Istakao je da je do sada isporučeno oko pet miliona komada zaštitne opreme kao što su rukavice, maske i respiratore, a da je vrijednost opreme donirane u RS-u oko četiri miliona KM.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, rekao je da će današnja donacija biti usmjerena u zdravstvene ustanove na primarnom i sekundarnom nivou. Prema njegovim riječima ova donacija u vrijednosti od oko 53.000 KM je izuzetno značajna jer je jako teško doći do ove količine zaštitnih rukavica. Naglasio je da će zaštitne rukavice biti značajne za provođenje procesa vakcinacije.

Govoreći o epidemiološkoj situaciju u RS-u Zeljković je rekao da je prema današnjim podacima na koronavirus bilo pozitivno 36 posto testiranih, a da u pojedinim lokalnim zajednicima taj procenat bude veći od 50.

Istakao je da je situacija alarmantna i da se mora razmišljati o restriktivnijim mjerama dok je za sanaciju situacije, odnosno da bi se smanjili brojevi novozaraženih potrebno četiri do pet nedjelja.

“Danas ćemo poslati prijedloge oštrijih mjera Republičkom štabu za vanredne situacije, nego što su trenutno”, kazao je Zeljković.

Rekao je da su do sada u RS stigle 42.000 doze ruskih vakcina Sputnik V, a da su najavljene dodatne isporuke o kojima će precizniji podaci biti poznati u nerednim danima.

Zeljković je rekao da se za cijelu BiH preko COVAX mehanizma za početak od 23. marta očekuje isporuka 23.400 doza vakcina.

Izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa starijih od 65 za vakcinaciju, navodeći da se veliki broj osoba iz najrizičnije kategorije svakodnevno prijavljuje za vakcinaciju.