Banja Luka

Delegacija EU u BiH: Institutu za javno zdravstvo RS uručena zaštitna oprema

20210127_2_46581090_61980486_Web

Vrijednost gotovo pola miliona hirurških maski, preko 40.000 respiratornih maski i skoro 19.000 zaštitnih odjela iznosi oko 193.000 KM

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini uručila je danas Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske donaciju u zaštitnoj opremi u vrijednosti oko 193.000 KM, kao pomoć u borbi protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Stefano Donati, šef kancelarije Evropske unije u Banjaluci, rekao je da donacija obuhvata gotovo pola miliona hirurških maski, preko 40.000 respiratornih maski i skoro 19.000 zaštitnih odjela, a sve će koristiti zdravstveni radnici za svoju zaštitu.

“Do danas EU je donirala blizu 1,9 miliona evra vrijednosti zaštitne i medicinske opreme. Nažalost, prošlo je već godinu dana od pojave pandemije COVID-19 i nismo izašli iz te situacije. Ona utiče na živote u cijelom svijetu, ne samo u BiH. Nastavićemo da se borimo zajedno protiv ovog virusa, zajedno i u solidarnosti sa ljudima BiH”, rekao je Donati.

Prema njegovim riječima do sada, Evropska unija je obezbjedila oko sedam miliona evra za nabavku visokosofisticirane medicinske opreme za bolnice širom BiH.

Istakao je da je zaštita života i bezbjednosti ljudi najvažniji prioritet, ali isto tako da su veoma odlučni da ublaže socio-ekonomski uticaj pandemije.

“Do sada je EU obezbjedila 73 miliona evra u grantovima za podršku malim i srednjim preduzećima, naročito u sektorima koji su najviše pogođeni kao što je turizam i poljoprivreda. Pored toga 250 miliona evra je obezbjeđeno kako bi se pružila makrofinasijska pomoć”, kazao je Donati.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske zahvalio se na značajnoj donaciji i istakao da su EU i UNDP u prethodnom periodu imali značajne donacije.

Također, Zeljković je rekao da su frižideri za vakcine stigli u BiH.

“Jedan za RS i jedan za Federaciju BiH, a mogu da podrže temperaturni režim od -90 do -60 što je značajno za čuvanje vakcine prije svega proizvođača Pfizer. Institut je raspisao nabavku kombinovanih frižidera, zamrzivača od -25 do -10 i od 2 do 8 stepeni”, kazao je Zeljković.

Govoreći o nabavci vakcina preko EU i COVAX mehanizma rekao je da je teško govoriti o tačnom datumu dolaska vakcina.

“Od Ministarstva civilnih poslova BIH očekujemo informaciju kada će doći prva vakcina”, pojasnio je Zeljković.

Prema njegovim riječima otežavajuća okolnost su usporene isporuke u cijelom svijetu iako su ugovorene mjesecima unaprijed i plaćene.

“Sa sigurnošću možemo reći za direktnu nabavku koju vrši RS, ruske vakcine očekujemo krajem februara, a izvjesno je da bi mogle doći i ranije”, kazao je Zeljković.