jasna poruka

Delegacija EU u BiH: Uloga Ustavnog suda je ključna za provođenje vladavine prava

EuHouse

Evropska unija potvrđuje ključnu ulogu Ustavnog suda BiH za provođenje vladavine prave i podsjeća na konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka

Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Nepovredivost granica ostaje temeljni princip za EU i potrebno je očuvati funkcionalnost institucija – kazala je za Fenu glasnogovornica Delegacije EU u BiH Jamile Milović-Halilović komentirajući zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

Ističe da Evropska unija ponovno potvrđuje ključnu ulogu Ustavnog suda BiH za provođenje vladavine prave i podsjeća na konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka.

– Obaveza je relevantnih vlasti u BiH da osiguraju provedbu odluka Ustavnog suda. Rješenja po pitanju sastava Ustavnog suda moguća su u okviru propisanih procedura i uz šire reforme koje su dijelom procesa pristupanja EU, kako je i predočeno u Mišljenju Evropske komisije i Izvještaju stručnjaka – kazala je Milović-Halilović.

Također je istakla da EU apeluje na sve političke aktere u BiH da se fokusiraju na zajednički cilj i opredjeljenje perspektivi pristupanja EU, i na vitalne socioekonomske reforme u interesu građana.

– Ovo je posebno važno uoči predstojećeg Samita EU i zapadnog Balkana u Zagrebu. EU je spremna da pomogne u tome – zaključila je Milović-Halilović.

Poslanici NSRS su 17. februara usvojili osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Također, obavezali su predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.