Delegacija Vlade FBiH s predstavnicima pravosudnih institucija

vlada-pravosudne1111

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar pravde Mato Jozić susreli su se danas, u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, s predstavnicima pravosudnih institucija.

Sastanku su, uime Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, prisustvovali potpredsjednica Ružica Jukić i članovi Goran Nezirović i Slavko Lakić, te predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac i glavni federalni tužilac Zdravko Knežević.

Predstavnici pravosudnih institucija upoznali su članove Vlade da još nisu ispunjeni materijalno-tehnički kao ni kadrovski uslovi za početak primjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, te su tražili odgodu početka njegove primjene dok se ne ispune ti uslovi.

Kako su pojasnili, za početak primjene tog zakona potrebno je obezbijediti prostor za smještaj posebnih odjela Tužilaštva i Suda, napraviti realnu finansijsku konstrukciju i obezbijediti kadrove koji će raditi u ovim odjelima.

Zatražili su od Federalne vlade da osigura finansijska sredstva kako bi ove pretpostavke bile ispunjene što prije.

Federalna vlada, prema riječima premijera FBiH Fadila Novalića, daje punu podršku što bržem stvaranju uslova za primjenu ovog zakona kojim se jačaju tužilački i sudski kapaciteti u FBiH i osiguravaju pretpostavke za efikasnije suzbijanje korupcije, organiziranog i teških oblika privrednog kriminala.

Prema riječima federalnog ministra pravde Mate Jozića Vlada niti želi niti će biti kamen spoticanja u ovom procesu, već će težiti pronalaženju rješenja, od čega zavisi pravna sigurnost svih građana.

Jedinstven stav svih učesnika razgovora je da se na najbolji način trebaju riješiti problemi kako bi primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH počela i što prije dala željene rezultate, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.