Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija Vlade TK posjetila mjesto incidenta na “Bijelom moru”

Bijelo more lukavac333

Curenje lužnate materije iz taložnice “Bijelo more” Fabrike sode u Lukavcu “Sisecam soda” u rijeku Spreču bio je povod današnje posjete delegacije Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i premijera Jakuba Suljkanovića toj lokaciji.

Trenutno je u toku sanacija pukotine na nasipu bazena.

U petak, 27. aprila, pukao je nasip na taložniku “Bijelo more” kod Lukavca te je određena količina ove tekućine poplavila obližnje poljoprivredno zemljište, a dio je završio i u vodotoku rijeke Spreče.

– Najvećim dijelom ovaj materijal je kreč. Djelomice ima i kalcijumhlorida i ključni problem predstavlja lužnatost te materije. Nema direktne ugroženosti građana u smislu posljedica ovog incidenta. Poljoprivredne površine koje su poplavljene su ograničene i bit će sanirane, a prouzrokovana šteta bit će namirena – kazao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, dodajući da je značajna šteta prouzrokovana u rijeci Spreči.

Premijer Suljkanović je napomenuo da, iako taj incident nije u nadležnosti kantonalnih institucija, Vlada TK i sve kantonalne institucije su u potpunosti posvećene saniranju štete.

– “Soda Sisecam” je, kada je u pitanju izdavanje svih dozvola, privredno društvo u nadležnosti Vlade Federacije BiH i federalnih ministarstva, kao i Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali je kantonalna vlada, naravno zabrinuta i pratimo sva dešavanja uz taj incident – istakao je.

Premijer TK kazao je da Kantonalni štab civilne zaštite danas u Lukavcu održava sjednicu te da im je cilj preduprijediti sve buduće eventualne negativne poslijedice

– Vlada TK će tražiti i da se utvrde i eventualne odgovornosti svih onih koji su propustili učiniti određene radnje ili nisu učinili preventivne radnje kako ne bi došlo do ovog incidenta – dodao je.

Vanrednoj sjednici štaba civilne zaštite, osim članova štaba, prisustvuju i federalni vodni inspektor i inspektor za zaštitu okolice, predstavnici Općine Lukavac te kompanije “Soda Sisecam”.

– Nećemo izmišljati načine, saslušat ćemo šta nam struka kaže i ići u tom pravcu. Ohrabruje to da imamo određene indicije za podršku iz Federalne fondacije za zaštitu okolice kada je u pitanju materijalna i finansijska podrška, s ciljem sanacije nastale štete – rekao je komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK.