Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dio Koridora 5c

Delegacije BiH i Hrvatske obišle radove na mostu u Svilaju

svilaj – delegacije bih i hrvatske

Vrijednost investicije je preko 22,3 miliona eura i obje države troškove snose u istom omjeru, s tim da je hrvatski dio sufinansiran i od strane Evropske unije

Povodom obilježavanja spajanja nizvodnog mosta preko rijeke Save u Svilaju kod Odžaka, predstavnici ministarstava iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske danas su obišli gradilište mosta, javlja Anadolu Agency (AA).

Most u Svilaju dio je panevropskog Koridora 5c i jedan je od ključnih objekata za dovršetak koridora, a spaja Bosnu i Hercegovinu sa Hrvatskom. Vrijednost investicije je preko 22,3 miliona eura i obje države troškove snose u istom omjeru, s tim da je hrvatski dio sufinansiran i od strane Evropske unije.

Dužina mosta je 660, a visina 17-18 metara od Save. Ukupna širina mosta je 29 metara, a predviđene su tri vozne bez zaustavne trake, kao i prostor za kretanje pješaka.

Prema tvrdnjama Darka Šošića, predstavnika Sektora za investicije EU fondova Hrvatskih autocesta, koji je sa kolegama iz BiH radio na operativnom vođenju projekta, u narednih 30-ak dana trebao bi se spojiti i preostali dio mosta.

˝Morate shvatiti da je ovo granica dvije države, da je to administrativno vrlo komplicirano bilo kakvu aktivnost provesti jer ovisite o mnogo institucija, ali uspjeli smo sve to savladati i približavamo se kraju. Kraj se nazire˝, naveo je Šošić.

Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine, podsjetio je da je početak radova 2016. godine kasnio zbog čekanja i poništavanja tendera, te arbitražnog spora sa austrijskim ˝Strabagom˝, ali je istaknuo da je zadovoljan tokom gradnje mosta koji bi trebao otvoriti novu privrednu perspektivu za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

˝Nadam se da će i Uprava za indirektno oporezivanje, koja treba da sagradi granični prelaz, a koja je raspisala nedavno tender za izbor izvođača radova na graničnom prelazu, u primjerenom roku uspjeti završiti gradnju kako bi most bio pušten što prije u funkciju˝, naveo je Dalipagić.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, naveo je da bi se završetak radova i otvaranje mosta mogli očekivati do kraja ove godine.

˝Ono što očekujemo, da se radovi nastave ovakvim intenzitetom i da u ovoj godini, na jesen, otvorimo ovaj most, koji je prevažan za obje države, koji se nalazi na 5c koridoru, koji će osim što će spojiti dvije države, u konačnici povezati Budimpeštu s Pločama i to nam je cilj˝, izjavio je Butković.