Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saša Magazinović

“Delegati nisu pokazali ljudsko lice. Ovo je lijep način da do pojeftinjenja goriva ne dođe”

dom naroda psbih DB (2)

Dakle, zakon su podržali, ali nije prošao dok se tekst u oba doma PSBiH ne usaglasi

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović izjavio je u Sarajevu da je ono što je danas usvojeno u Domu naroda vezano za zakon o privremenom ukidanju akciza na gorivo pogrešno.

– Usvojeno je da gorivo bude jeftinije ali samo 30 dana, za razliku od zakona koji je predložen iz Predstavmičkog doma, a koji predviđa devet mjeseci uz mogućnost produženja – istakao je Magazinović.

Podsjetio je da je Predstavnički dom taj zakon usvojio prije pet mjeseci i 20 dana i da je toliko trebalo Domu naroda da se izjasni, pa makar i ovako.

Magazinović je rekao da to praktično neće značiti mnogo pojašnjavajući da proceduralno to znači da su dva doma usvojila zakon u različitom tekstu i sada se moraju usaglasiti.

Foto: D. B./Fokus.ba

– To ne ide tako brzo i jasno je da je ovo lijep način da do pojeftinjenja goriva ne dođe – poručio je Magazinović.

Dom naroda PSBiH prihvatio je na današnjoj sjednici Zakon o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini u drugom čitanju, a u pitanju su izmjene koje propisuju privremeno ukidanje akciza na gorivo, što ujedno znači umanjenje cijene goriva.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su ove izmjene jednoglasno, ali uz prethodno usvojen amandman delegatkinje Kluba Srba Dušanke Majkić (SNSD) po kojem bi to važilo samo 30 dana.

Predstavnički dom po hitnom postupku usvojio je ove izmjene u martu ove godine kojim je bilo predviđeno da akcize budu ukinute šest mjeseci uz mogućnost produženja za još tri mjeseca.

No budući da su izmjene ovog zakonskog rješenja usvojene u drugačijem tekstu, sada će biti formirana zajednička komisija oba doma PSBiH koja bi trebala usaglasiti tekst zakona.