Dom naroda parlamenta FBiH

Delegati nisu razmatrali zabranu pušenja, sjednica prekinuta

dom naroda fena2 (1)

O ovom zakonskom prijedlogu i preostalim tačkama dnevnog reda bit će raspravljano u nastavku sjednice, čiji će termin biti naknadno utvrđen

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) prekinuta je večeras, prije rasprave o Prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se, između ostalog, predviđa zabrana pušenja u zatvorenim javnih prostorima i na radnim mjestima.

O ovom zakonskom prijedlogu i preostalim tačkama dnevnog reda bit će raspravljano u nastavku sjednice, čiji će termin biti naknadno utvrđen.

Prethodno su delegati dali podršku zakonskim rješenjima da se status grada dodijeli opštinama Konjic, Stolac, Zavidovići, Orašje, Bosanska Krupa i Lukavac.

Delegati su podržali i izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda na osnovu koje će Kanton Sarajevo od FBiH dobijati manje javnih prihoda nego do sada, a razlika će biti raspoređena na ostale kantone.

Dom naroda usvojio je zaključak Zakonodavno-pravne komisije da se Federalna Vlada zaduži da u roku od 15 dana otkloni uočene nedostatke u tekstu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju, kojim se između ostalog predviđa da će se penzije ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što bi praktično značilo i značajnije povećanje penzija.