Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ratna zona

Deminer iz BiH poginuo u Jemenu

jemen

Prema prvim informacijama, do eksplozije je došlo dok su pirotehničari u provinciji Marib prevozili neeksplodirane naprave na uništenje

Petorica pirotehničara koja su radila na deminiranju poginula su u eksploziji koja se za vikend dogodila u Jemenu, javlja novinska agencija AFP, pozivajući se na saopćenje pirotehničarske kompanije iz Saudijske Arabije “KSrelief” – Centra Kralja Salmana za humanitarnu pomoć – koja je radnike uputila na teren.

“KSrelief” je državna saudijska kompanija, a u saopćenju se navodi da su u eksploziji poginula dvojica pirotehničara iz Južnoafričke Republike te po jedan iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te s Kosova. Državljanin Velike Britanije teško je povrijeđen. Identiteti žrtava nisu objavljeni.

Prema prvim informacijama, do eksplozije je došlo dok su pirotehničari u provinciji Marib prevozili neeksplodirane naprave na uništenje.

Jemen je, podsjeća AFP, već godinama razoren ratom koji Ujedinjeni narodi zovu najvećom humanitarnom krizom na svijetu. Procjene Svjetske zdravstvene organizacije su da je od 2015., kada je koalicija predvođena Saudijcima krenula u akciju potpore jemenskoj vladi protiv hutskih pobunjenika, poginulo više od deset hiljada stanovnika Jemena.

Udruženja za ljudska prava upozoravaju kako su potencijalni ratni zločini počinjeni na obje strane, Huti se optužuju za nekontroliranu i masovnu upotrebu poljskih mina, dok se Saudijci sumnjiči za brojne slučajeve pokolja civila.