Tuzla

Alternativne mjere kao podrška mladima u sukobu sa zakonom

podrska mladima333

Kuralić-Čišić naglašava da se alternativne mjere mogu izreći maloljetniku koji je prvi put počinio krivično djelo iako je ono primarnog karaktera

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli, Odsjek Poremećaji u ponašanju i Centar za pružanje usluga u zajednici “PUŽ” organizirali su danas u Tuzli sastanak mreže podrške za mlade u sukobu sa zakonom, a akcenat je stavljen na izricanje odgojnih mjera.

Na skupu su razmijenjena iskustva i sagledano trenutno stanje, a kako je istaknuto na taj način pokušava se fokus staviti na alternativne mjere te tako izbjeći krivične sankcije i to s ciljem da maloljetna osoba ne bude trajno obilježena.

Šefica katedre Poremećaj u ponašanju Univerziteta u Tuzli Lejla Kuralić-Čišić pojasnila je da je drugi razlog zašto je važno sagledati mogućnost implementacije alternativnih mjera taj da maloljetna osoba ne bi bila spriječena da u kasnijem životu bude radno angažirana.

Kuralić-Čišić naglašava da se alternativne mjere mogu izreći maloljetniku koji je prvi put počinio krivično djelo iako je ono primarnog karaktera.

– Tužilaštvo upućuje maloljetnika kroz Centar za socijalni rad nekoj od organizacija kao što je Centar za pružanje usluga u zajednici koji mogu da odgovore na to i pruže odgovarajući tretman s ciljem da maloljetnik izbjegne tradicionalni način rješavanja delinkvencije – dodala je Kuralić-Čišić.

Nosilac odgojne preporuke je Centar za socijalni rad koji je s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom potpisao sporazum o zajedničkom djelovanju te Hasiba Alibegović iz Centra za socijalni rad Tuzla ističe da se zajednički radi na ovim aktivnostima uključujući i Tužilaštvo i Odgojni centar Tuzla.

Na skupu je bilo govora i o praktičnim iskustvima kao i preventivnim mjerama koje se provode u Odgojnom centru u Tuzli, a predstavnik Centra Emir Huskić kazao je da od početka preventivne mjere koje Centar implementira pokazuju dobre rezultate.

Posebno je podvukao da o kvalitetu alternativnih mjera u prilog govori činjenica da svi oni koji su prošli preventivne tretmane ne pojavljuju se kao prekršioci zakona u daljnjim statistikama.

Skupu su se odazvali predstavnici svih institucija koje se bave problemima mladih u sukobu sa zakonom, a najavljeno je da će Mreža svakog mjeseca organizirati sastanke u cilju prevencije delikventnog ponašanja mladih.