tužiteljstvo HNK

Detalji optužnice: Robert izvodio civile iz zgrade i na njih pucao iz rafala. Jednog je ubio

mostar rat
Foto: Arhiv

Nakon izlaska iz vozila u pravcu njih je ispalio više metaka iz automatske puške, uslijed čega je M.R. zadobio ozljede od kojih je podlegao na licu mjesta

Kantonalno tužiteljstvo HNK je 11. septembra podiglo optužnicu protiv Roberta M., zvanog ”Roba” rođenog 1971. godine, s prebivalištem u Zagrebu, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ”Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, a koju je Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Naime, optužnicom se Robert M. tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između HVO-a i Armije Republike BiH, u svojstvu pripadnika HVO-a, 12. juna 1993. godine u ulici Mahe Đikića u Mostaru, zajedno s V. M. i G. A., iz zgrade izveo četiri civilne osobe bošnjačke nacionalnosti, koje su vozilom odvezli na Heliodrom.

Potom je, zajedno s njemu poznatim pripadnikom HVO-a, izdvojio dvoje civila i odvezao ih u naselje Podhum u Mostaru. Nakon izlaska iz vozila u pravcu njih je ispalio više metaka iz automatske puške, uslijed čega je M.R. zadobio ozljede od kojih je podlegao na licu mjesta, dok je druga osoba zadobila teške po život opasne tjelesne ozljede.

”Dakle, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, izvršio ubistvo jedne civilne osobe i nanio ozljede tjelesnog integriteta drugoj civilnoj osobi i na taj način počinio kazneno djelo ”Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, priopćilo je Kantonalno tužiteljstvo HNK.