BiH

DF: Nema pregovora oko države i njenog suvereniteta

19/07/2015

Demokratska fronta (DF) neće učestvovati u eventualnim pregovorima sa Miloradom Dodikom, i političkim piromanima koji ga podržavaju, oko pravosudnih institucija u BiH, saopćeno je iz DF-a.

Bez obzira na činjenicu da je Tužilaštvo BiH pod djelomičnom kontrolom poslušnika SDA, nikada nećemo dozvoliti da se nelegalnim referendumima na nivou entiteta odlučuje o pitanjima iz nadležnosti Parlamenta BiH, poručili su iz Demokratske fronte.

Ako smatraju da postoje problemi sa pravosudnim institucijama u BiH, pozivamo SNSD da ih rješavaju u Parlamentu BiH. Postoje ustavom definisane procedure za promjenu zakona i bilo kakvi pokušaji predstavnika međunarodne zajednice da ih naruše putem vaninstitucionalnih pregovora sa Miloradom Dodikom će imati beskompromisnog protivnika u Demokratskoj fronti, navodi se u saopćenju.

Predstavnici međunarodne zajednice, pogotovo EU, moraju imati u vidu da ne smiju ponovo upasti u zamku Dodikovih nesuvislih prijetnji nelegalnim referendumom. Cilj SNSD-a nije da se sumanuti plan o referendumu zaista provede jer su svjesni da time dovode u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i samim time postojanje Republike Srpske kao entiteta. Dodikov glavni cilj je da se otvore višemjesečni pregovori sa predstavnicima EU koji bi mu omogućili da sa dnevnog reda skine katastrofalno ekonomsko stanje u RS i ostatku BiH, poručili su iz DF-a.

Demokratska fronta poziva predstavnike međunarodne zajednice da, ukoliko žele da zaštite Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine reagiraju u skladu sa obavezama koje proizilaze iz tog sporazuma.

Komentari

1 Comment

  1. Mijo Pavic

    19/07/2015 at 16:54

    kobiva novokomponovanog interesuje stanje u bih komso gleda samo da je njegov dzep pun i njegovi pajdasa

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.