Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DF: Rasprodali duhanjaru i farmaceutiku, a penzije isplaćuju na kredit

komsic-df

Nakon jučerašnje, 15. vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, evidentno je da Vlada na sve moguće načine pokušava obmanjivati javnost i građane, iznošenjem niza neistina o prodaji 39 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo, kaže se u saopćenju DF-a i dodaje:

Nakon što je Vlada donijela zaključak o odgodi vanredne aukcije za prodaju FDS-a sa 1.9. na 15.9.2016. godine, te istom odlukom zadužila kabinet premijera i dva zamjenika da urade dodatne analize o vrijednosti dionica, određeni “ekonomski gurui” takvu analizu uspjevaju napraviti u roku od samo nekoliko dana.

Postavlja se pitanje od kojih je ekonomskih stručnjaka taj tim bio sastavljen, pa da je uspio takvu kompleksnu analizu završiti u tako kratkom roku. Postavlja se i pitanje kako je Vlada uspjela provesti prodaju FDS-a, a da se o tome nije izjasnio Parlament. Vlada nije vlasnik dobara Federacije, vlasnik je Parlament, pa ova prodaja morala proći kroz isti.

U tome se ogleda i nastavak potpunog nepoštivanja Zastupničkog doma od strane vladajuće koalicije, koji zasjeda prvi put nakon četiri mjeseca. Kroz rad Fabrike duhana prožima se i niz nelegalnih radnji, te je hitno potrebno da Financijska policija preispita rad iste.

Želimo upozoriti građane i na stanje u Federalnom penzionom fondu PIO/MIO, jer Vlada Federacije, stanje evidentno skriva od građana. Zadužuje sebe da informaciju o stanju napravi u roku od 45 dana, iako je prethodno napravila prijedlog zakona o PIO/MIO, pa se pitamo na osnovu čega je isti napravljen.

Cijenimo da informacija postoji, ali je vlada jednostavno ne želi predstaviti Zastupničkom domu, kako bi u međuvremenu usvojila novi zakon, sakrivajući vlastiti nerad iza parlamentarnih procedura.

Ono što Vlada, na čelu sa Premijerom Novalićem skriva je to da akumulirani deficit plus nedržanje obaveznih rezervi u visini jedne mjesečne penzije u FBiH (155 miliona KM), a što je zakonska obaveza, iznosi preko 300 miliona KM, što nas dovodi do zaključka da je dug i deficit fonda veći od od kapitala Fonda PiO/MiO, što u ekonomskom smislu predstavlja stečaj, samo ga još niko nije proglasio.

Sve ovo, po ko zna koji put, prikazuje nefunkcionisanje vladajuće koalicije u Federaciji BIH, koja ozbiljno zabrinjava, te evidentan nemar Vlade, na čelu sa premijerom, kaže se u saopćenju za javnost.