Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nabavka od 25 miliona KM

Digitalizacija u BiH prerasla u sapunicu: Po sedmi put promijenili tender?!

Antene na krovovima stambenih zgrada
24.03.2022., Sisak - TV antene na krovovima stambenih zgrada. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iako je tender već šest puta mijenjan, ponovo se „potkrala greška“ koja ukazuje na namještanje tendera

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čijem čelu je od 25. januara ministar Edin Forto izmjenilo je tender za nabavku opreme za digitalizaciju težak 25,5 miliona KM.

U odluci koju su objavili prije dva dana djelimično su usvojili žalbu ponuđača „EP Mobile“ Banja Luka, te su ponovo napravili zahvat u tenderskoj dokumentaciji.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ovo je ukupno sedma izmjena navedene javne nabavke koja je krucijalna za nastavak procesa digitalizacije u BiH, a prva u mandatu Forte. Inače, tender je raspisan 22. juna 2022., kada je na čelu Ministarstva prometa i komunikacija BiH bio Vojin Mitrović. Otvaranje ponuda je trebalo biti 19. jula, ali je iz neobjašnjivih razloga pomjereno na 7. oktobar. Ni ni tada se nije saznalo ko je najpovoljniji ponuđač.

Dio odluke kojom se mijenja tender

Cijeli postupak je završio pred Uredom za razmatranje žalbi, koji je 21. decembra donio odluku u kojoj je utvrdio niz nezakonitosti. Samo dva dana nakon ove odluke Ureda, Mitrović je podnio ostavku na poziciju ministra prometa i komunikacija BiH jer je imenovan za ministra u Vladi RS-a.

Kako je Fokus.ba objavio na dan kada je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio novi saziv Vijeća ministara BiH, a time i novog državnog ministra prometa i komunikacija Edina Fortu (Naša stranka), dakle 25. januara, u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH potpisana je odluka kojom se (po šesti put) mijenja tender za nabavku opreme za digitalizaciju.

Dio odluke kojom se mijenja tender

Praktično u posljednjim minutama svog mandata, tu odluku potpisao je sada već bivši zamjenik ministra Nedžad Branković (SDA).

Spomenuti ponuđač „EP Mobile“ iz Banje Luke u posljednjoj žalbi je konstatovao da, nakon što je tender šest puta izmijenjen, ugovorni organ nije sačinio jedinstvenu verziju tendera sa izmjenama, pa je „na snazi tender koji je vrlo konfuzan i zbunjujući i lako dovodi do toga da ponuđači u pripremi dokumentacije prave greške“.

Zanimljivo je da je u sedmoj izmjeni tendera, Ministarstvo prometa i komunikacija prihvatilo žalbu ponuđača „EP Mobile“ Banja Luka u dijelu u kojem se ukazuje na grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama i to na način da se specifikacijom elemenata antenskog sistema upućuje na jednog proizvođača i to na proizvođača RFS. Dakle riječ je o favorizovanju jednog ponuđača. Ove navode Ministarstvo je ocijenilo osnovanim i to nakon što je tender već pretrpio šest izmjena te odluku Ureda za razmatranje žalbi BiH.