Digitalnim signalom u BiH pokriveni Banja Luka, Sarajevo i Mostar

televizija3233

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač kazao je danas novinarima da su digitalnim signalom u BiH pokriveni Banja Luka, Sarajevo, Mostar, a za završetak kompletne digitalizacije, odnosno da bi bio završen multipleks A (prva faza u digitalizaciji BiH) potrebno je objaviti i raspisati tender i napraviti opremu za ostalih šest područja na teritoriji BiH.

– Tek tad bismo mogli reći da imamo kompletnu BiH pokrivenu digitalnim signalom. Ako sve bude kako treba, po onome što imamo kao informacije prvenstveno iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, taj proces bi mogao biti završen krajem naredne godine kad je u pitanju multipleks A – kazao je.

Kovač precizira da će biti promjena u tehnologiji, odnosno aparatima ili uređajima pomoću kojih će stanovnici BiH moći pratiti taj signal. Radi se i stručna analiza koja bi (krajem prvog kvartala naredne godine) trebalo da da tehničku specifikaciju za svu opremu koju bh. stanovnici treba ili će nabavljati da bi bez problema mogli pratiti digitalni signal.

Strategijom o digitalizaciji BiH, multipleks A u startu je bio namijenjen samo javnim emiterima. Agencija je radila na tome da osim javnih servisa u BiH u mulitipleks uđu i ostale televizije jer, kako je kazao Kovač, proces digitalizacije u BiH mnogo kasni ali da bi se komercijalnim i ostalim televizijama omogućilo da budu ravnopravni s javnim servisima.

– Naš prijedog je, kroz Strategiju, usvojen a to je da u multipleks A (prvi multipleks u BiH) uđu i ostale televizije. Ostali multipleksi (posebno mulipleks B koji je Strategijom prevashodno bio namijenjen za komercijalne televizije) sačekat će bolje vrijeme. Cijeneći iskustva država u okruženju u ovom trenutku s mulipleksom A možemo zadovoljiti dobar dio potreba kad je u pitanju digitalna televizija u BiH – naglasio je Kovač danas novinarima.