Ante Kvesić

Direktor bolnice u Mostaru kaže da je teško, ali da je u ratu bilo teže

ante kvesic

Dodao je da je sve ono što se događa u SKB Mostar “lančana reakcija na izostanak sveobuhvatne brige za jači zdravstveni sustav”

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić kazao je kako su brojni problemi koji opterećuju tu najveću zdravstvenu ustanovu u Hercegovini, istaknuvši kako to ne znači da će bolnica prestati pružati medicinske usluge.

– U medijima je proteklih dana bilo raznih informacija. Ne krijemo probleme, ali važno je da se objektivno sagleda cijeli problem. Svim zaposlenicima bit će isplaćene plaće, bolnica neće stati i, po mom mišljenju, nema problema koji nisu rješivi. Samo trebamo podršku. Pripremamo razgovore sa sindikatima o primjeni Kolektivnog ugovora kako bismo nekim kompromisnim rješenjem, na zadovoljstvo svih, donijeli zajedničke odluke od važnosti za opstanak i funkcioniranje bolnice – kazao je Kvesić u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Po njegovim riječima SKB Mostar zapošljava 2158 osoba, a u prvoj polovini ove godine ostvaren je gubitak od oko tri miliona maraka.

– Ne stajemo u svojoj borbi da se država i entitet uključe na adekvatan način da bi se zdravstveni sustav održao, a samim time i poboljšao. Bio sam ovdje u ratu u puno težim uvjetima i izdržali smo, tako da ćemo i sad, nadam se uz razumijevanje i pomoć svih riješiti i ove probleme. Na dobrobit pacijenata prije svega i cijelog SKB-a Mostar – poručio je Kvesić.

Doktori u HNK-u najavljuju štrajk

Dodao je da je sve ono što se događa u SKB Mostar “lančana reakcija na izostanak sveobuhvatne brige za jači zdravstveni sustav”.

– Jasno je da je postojeći neodrživ i treba tražiti modele koji će osigurati stabilno i dostatno finansiranje zdravstvenih ustanova te njihov razvoj sukladno svjetskim standardima te tehnološkom i znanstvenom napretku. Mnogi kažu i reći će da bolnica puno troši, ulaže u opremu i sl. Naravno, i mora kako bismo osigurali svim pacijentima adekvatnu skrb. Moramo se i zapitati koliko je nakon izgradnje SKB-a Mostar sustav i uštedio jer se mnogi složeni zahvati za koje se ranije moralo ići izvan BiH sad rade u Mostaru. Tako je i s dijagnostikom. U postojećom sustavu nemamo podršku, kao ni drugi veliki centri – kazao je Kvesić.

I pored finansijskih problema SKB Mostar ne odustaje od razvojnih planova.

– U tom kontekstu posebno je važan transplantacijski program, čijim uvođenjem bi se SKB Mostar dodatno pozicionirao na medicinskoj mapi regije. To je zahtjevan i složen proces i mi mu pristupamo vrlo ozbiljno. Nadam se da ćemo o takvim i sličnim projektima uskoro moći govoriti i konkretnije – kazao je direktor SKB Mostar Ante Kvesić.