Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

elvira habota

Direktorica DEI pojasnila šta otvaranje pregovora sa EU znači za građane

Elvira Habota direktorica DEI
Elvira Habota, direktorica DEI

Šta otvaranje pregovora znači za građane BiH, te hoće li im i na koji način pristupni pregovori s EU promijeniti život, pojašnjava Elvira Habota

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je da će ova institucija preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. 

– Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Rekla je to von der Leyen jučer tokom svog govora na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Ocijenila je da je naša država napravila više napretka od kada je dobila status kandidata nego za više od jedne decenije. Podsjetila je na važne zakone koji su usvojeni, ali i istovremeno naglasila da je pred bh. vlastima još mnogo posla. Nakon govora šefice Evropske komisije stigla je i toliko iščekivana vijesti iz Brisela Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa BiH!

Šta nam donose pristupni pregovori

E sada, šta otvaranje pregovora znači za građane BiH? I hoće li im i na koji način pristupni pregovori s EU promijeniti život? 

Direktorica Direkcije za evropske integracije BiH (DEI BiH) Elvira Habota pojašnjava za Fokus da otvaranje pregovora nosi sa sobom određene benefite. Međutim, ti benefiti obično imaju više efekta na ekonomiju i reformske procese nego direktno na svakodnevni život građana. 

– Zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sigurno bi bio dobar signal za međunarodne finansijske institucije i ulagače. Osim toga bio bi ojačan kredibilitet države. Na primjer, nakon dobivanja statusa kandidata imali smo blago povećanje kreditnog rejtinga BiH, a koji je zadržan i ovu godinu. Sa otvaranjem pregovora o pristupanju moglo bi se očekivati njegovo dodatno povećanje. Otvaranje pregovora isto bi bio dobar motor za provođenje reformi koje su dio EU agende. A reforme su te od kojih bh. građani imaju direktne koristi. Najočitiji primjer kako reforme mogu direktno uticati na svakodnevni život građana je bezvizni režim koji uživamo sa EU – kaže za Fokus Elvira Habota, direktorica DEI.

Konačna odluka za desetak dana

Habota naglašava da bezvizni režim nije bio rezultat nekog novog dobijenog statusa nego posla koji su bh. vlasti uradile na usklađivanju niza propisa sa pravilima EU. Kao i što i danas ispunjavaju svoj dio obaveza u tom segmentu. 

Elvira Habota_direktorica DEI_1

– Samo otvaranje pregovora ne znači nove EU fondove. Ali Bosna i Hercegovina već može i koristi dobar dio onoga što koriste države regije, koje već pregovaraju sa EU. Nova sredstva EU otvaraju reforme, a takvu novu priliku imamo sada sa Planom rasta za Zapadni Balkan – kaže Habota.

Konačna odluka krajem marta

“Bosna i Hercegovina je napravila impresivne iskorake nakon naše odluke o kandidatskom statusu. Za nešto više od godinu dana postignut je veći napredak nego tokom čitave decenije. Jasno je da je za pridruživanje Uniji potreban još i veći napredak. Ali je zemlja pokazala da je u stanju ispuniti kriterije za članstvo i ostvariti težnje svojih građana da budu dio naše porodice. Iz tog razloga Vijeću preporučujemo otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Isto tako preporučujemo da Vijeće usvoji pregovarački okvir nakon što Bosna i Hercegovina poduzme dalje korake u skladu sa izvještajem Komisije. Spremni smo podnijeti izvještaj Vijeću o napretku koje Bosna i Hercegovina ostvari na realizaciji ovih koraka. Budućnost Bosne i Hercegovine je u našoj Uniji”, poručila je jučer von der Leyen tokom obraćanja u Briselu.

Konačnu odluku o otvaranju pregovora donijet će šefovi država i vlada EU na samitu 21. i 22. marta u Briselu nakon što razmotre Izvještaj i preporuke Evropske komisije.